Det luktar bristvara
På fyra år har antalet surströmmingsburkar minskat från en miljon per år till 600.000. Orsaken är att salterierna får in för lite strömming. - Hälften av butikerna i Luleå har slut på surströmming redan nu fast burkarna brukar räcka till midsommar och det finns inga nya burkar att beställa in, säger Ulf Lindgren, Grand Kallax Original, en sort som inte säljs.
För få strömmingar
De orsaker som anges till färre surströmmingsburkar i affärerna är i stället att yrkesfiskarna i Bottenhavet får upp för lite strömming. Surströmmingsproducenterna får inte in den mängd strömming de behöver och beställer. De uppger att anledningen är att det pågår rovfiske av strömming i Bottenhavet som gör att yrkesfiskarna som fiskar med sköte för surströmmingstillverkning får för lite fångst.
- I Finngrundet utanför Gävle var de tre stora trålare från Västkusten och skrapade grundet, dygn efter dygn på strömming. De fick med sig 750 ton strömming på bara några dagar som gick rakt ner till fiskmjölsfabrikerna i Danmark. Det går åt tre-fyra kilo strömming för ett kilo fiskmjöl, så det är inte ekonomiskt utan mer bekvämt fiske, säger Thomas Hägglund, surströmmingskonnäsör i Örnsköldsvik.
Han talar om fisketrålare som drar upp 100 ton per båt. En vanlig fiskebåt som fiskar med skötar tar omkring tio ton strömming.
- Det här slår ut det kustnära fisket, säger Thomas Hägglund.
Brist på fiskare
För yrkesfiskarna i Bottenviken däremot, där bara fem procent av all surströmming i Sverige tillverkas, är problemen snarare bristen på yrkesfiskare, än på strömming. Det finns en stor oro att yrkeskåren kommer att dö ut på grund av regleringarna.
Magnus Kindbom, stabschef åt jordbruksministern var med under diskussionerna i gå och sade att nya regeringen vill satsa på det kustnära fisket. Han ansåg att säl borde börja förvaltats på samma sätt som älg när det gäller jakten.
- Det är en känslig fråga, men det börjar bli ganska mycket säl, sade Magnus Kindbom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!