Videon är inte längre tillgänglig
Länets blivande landshövding Sven-Erik Österberg träffade media vid en välbesökt presskonferens på länsstyrelsen. Efter 18 år som riksdagsledamot för Socialdemokraterna, varav två år som minister i Göran Perssons regering, väljer han nu att bryta den politiska karriären vid 57 års ålder.
Kände du några tveksamheter inför att ta uppdraget?
- Nej, inte när det gäller arbetet och själva uppdraget som sådant, det är oerhört stimulerande. Sedan är det en rad praktiska frågor man måste diskutera med sin familj och sin fru. Det kom som en stor överraskning för oss, vi har inte haft någon tanke på att jag ska bli landshövding i Norrbotten.
Sven-Erik Österberg och hustrun Ann-Marie var landshövdingens gäster så sent som i måndags.
- Min fru har fått reda på vad det innebär, man är delaktig bägge två, mer eller mindre.
Du var ett av de heta namnen som nämndes som ny partiledare för Socialdemokraterna innan Håkan Juholt valdes. Är det här en reträttpost?
- Jag ser det absolut inte som en reträttpost. Jag har haft en bra politiska position och varit väldigt nära Stefan Löfven. Det har blivit en bra lösning i partiet, det finns ingen koppling till det. Det är mitt eget beslut. Jag har naturligtvis pratat ordentligt med partiordförande.
- Jag har gjort det mesta, är man 57 år och får en sådan här fråga, då tar man seriöst på det. Att bli landshövding i Norrbotten är inte det sämsta.
Är det för att landshövdingen i Norrbotten av tradition har en större tyngd?
- Jag har rådfrågat några personer och de säger att Norrbotten är absolut en av de bästa platserna att vara landshövding i. Av tradition har landshövdingen haft en stor betydelse i det här länet. Det kan bero på de som varit landshövding men det kan också bero på kulturen kring som har gett möjligheter till det.
Länsstyrelser illa ute
Utredaren Mats Sjöstrand håller på se över statens regionala organisation. Han har flera gånger uttalat att han inte anser det ändamålsenligt med 21 län och 21 länsstyrelser.
Vad anser du?
- Det finns ett antal länsstyrelser som är illa ute rent ekonomiskt. Tillför man inte mera resurser till länsstyrelserna och framförallt till de mindre, då blir det problem. Då avvaktar man väl vad Mats Sjöstrand kommer fram till. Sedan får vi väl ta ställning till det då. Å andra sidan ska vi veta att Norrbotten är ett väldigt stort län geografiskt, det är inte det län som är mest akut för någon sammanslagning.
Vad kan du om jakt, fiske och skoterkörning som är aktuella frågor i Norrbotten?
- Jakt och fiske kan jag ganska väl och rovdjursfrågorna kan jag ganska väl. Vi har ju vargfrågan eller vargplågan som en del säger i Bergslagen, den är jag ganska väl införstådd med. Däremot skoteråkning är jag litet sämre på, jag har läst om problemen med okynneskörning. Samtidigt ska man veta att skoterfrågan är en viktig frihetsfråga i Norrbotten, det är ingen fråga man rundar, det gäller att väga ihop intressena.
Sven-Erik Österberg besökte Pajala för drygt en månad sedan och tittade på den nya gruvan i Kaunisvaara.
- Här skulle man behöva bygga järnväg, det är närmast det som behöver göras. Ska det gå lastbilar var sjätte-sjunde minut med 90 ton, så är det något man måste fundera på om det är hållbart i längden.
Du får kanske anledning att uppvakta regeringen i den frågan?
- Det håller jag inte alls för otroligt.
Sven-Erik Österberg bor tillsammans med hustrun Ann-Marie i en villa i Skinnskatteberg i Västmanland.
- Jag har byggt den själv för 30 år sedan, jag har slagit i varenda spik själv. Den lämnar man inte hur som helst, säger Sven-Erik Österberg.
Landshövdingen måste bo på residenset, det råder boplikt för landshövdingar, men familjen kommer att behålla villan.
Vilka fritidsintressen har du?
- Jag jagar älg. Jag har skjutit 44 älgar och ganska mycket rådjur tidigare. Jag fiskar en del. Jag är hästintresserad, framförallt trav men även ridsport. Jag har en dotter som har ridit sen hon var sex-sju år, jag har stått och frusit i många ridhus. Trädgårdsodling är jag intresserad av, jag tycker om trädgårdsarbete, det är lugnande för själen.
Sven-Erik Österberg tillträder som landshövding den 1 oktober. Hans förordnande sträcker sig till den 30 september 2018.
Länsrådet Johan Antti går in som vikarierande landshövding under augusti och september. Att det blir ett glapp mellan Per-Ola Eriksson och Sven-Erik Österberg hänger samman med att Österberg inte kan entledigas som riksdagsledamot förrän riksdagen öppnar i mitten av september.