Här växer två nya hyreshus fram på Porsön

Tolv år efter att barnen lämnade den gröngula förskolan på Assistentvägen, Porsön, byggs det nu 72 lägenheter på tomten. För byggnadsarbetarna från södra Sverige och Litauen blev det en annorlunda upplevelse att bygga i minus 30 grader och ymnigt snöfall.

Ulrika Persson, projektledare hos Lulebo, är glad att bygget äntligen blir av.

Ulrika Persson, projektledare hos Lulebo, är glad att bygget äntligen blir av.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2021-02-19 06:00

– Jag är inte van vid så här vintriga förhållanden med så mycket snö, säger Ulf Johansson, 57, från Alingsås och försöker få loss några band som fryst fast med hjälp av en svetslåga.

Den gröngula förskolan på Porsön i Luleå tömdes på barn 2009. Byggnaden hade stora underhållsbehov, elevantalet hade minskat och det fanns andra tillgängliga lokaler i anslutning till Porsöskolan. 

Den gamla förskolebyggnaden hamnade i kommunens lokalbank. Ett tag var det tänkt att socialförvaltningen skulle använda den. Sedan var det ett par friskolor tittade på lokalerna. Men i slutändan var det ingen som ville ta över lokalerna. Under tiden tog sig vandaler in och förstörde och vred på kranar som stod och rann och ställde till med vattenskada.

2014 förslog Lulebo att man skulle bygga bostäder på tomten istället och det tyckte dåvarande kommunalrådet var en strålande idé. Luleå kommun gav Lulebo en markanvisning. Men det skulle dröja ytterligare sex år innan något bygge blev av.

– Nu känns det helt fantastiskt att vi är igång, säger Ulrika Persson, projektledare hos Lulebo.

Kalkylen är på 99 miljoner kronor. 

Efter att Lulebo hade fått markanvisningen startade man med detaljplanen. Det var i samma veva som Lulebo sålde fastigheterna runtomkring till Rikshem. Kommunen ville inte att det kommunala bostadsbolaget skulle ha så stora marknadsandelar och att Lulebo skulle få loss pengar till nya investeringar. Det visade sig att även Rikshem var intresserad av tomten, men efter en betänketid bestämde sig Lulebo för att behålla den och startade detaljplanearbetet.

2017 antog Luleå kommun detaljplanen, men en privatperson överklagade den och ärendet gick upp i mark- och miljödomstolen. Först efter att överklagan hade avslagits kunde Lulebo fortsätta. Fastighetsbolaget bestämde sig för att bygga ett fyravåningshus och ett femvåningshus med källare. Inte studentlägenheter, men ändå små lägenheter med tanke på närheten till universitetet. Sedan satte man igång med kalkyler och bygglov och ansökte om ett statligt investeringsstöd. 2018 beviljade Boverket ett statligt investeringsstöd på 22 miljoner kronor och samma år fick man bygglov.

Men då kom nästa fördröjning. Boverket drog in det statliga investeringsstödet i slutet av 2018 eftersom budgeten inte räckte för att betala ut det.

Lulebo beslutade att avvakta ett nytt investeringsbidrag. Det blev klart 2019 och man anlitade byggbolaget JSB Construction AB för att utföra byggnationen. JSB har ett ramavtal med Sveriges Allmännytta (SABO) som är de kommunala bostadsbolagens branschorganisation, vilket gjorde att Lulebo inte behövde göra någon egen upphandling.

I juli startade man schaktningen av marken.

Tog det inte väldigt lång tid från det att ni fick markanvisningen?
– Jo, men så är det ju ofta i sådana här projekt. När du ska ändra detaljplanen, när det finns risk för överklagan och vi ska få ihop kalkylen – det får ju inte blir för dyrt heller. Det är alltid de här olika parametrarna. Sedan ska man få till parkeringsplatser och cykelparkeringar. Det är mycket som krävs, säger Ulrika Persson.

Anders Blomgren vid det Blekingebaserade bolaget JSB är platschef på projektet. JSB har runt 350 anställda, men det dryga tiotalet byggnadsarbetare som arbetar på Porsön nu är alla inhyrda via olika underleverantörer. 

– Vi har 150 egna byggnadsarbetare i hela landet och på min avdelning, bostad, är det endast tre. Har vi fem, sex projekt på gång så går det inte att de är på alla. Det handlar mycket om resandet. Det är inte lätt att få tag i folk som vill ligga borta, konstaterar han.

Att anlita alla lokalt är heller inget bra alternativ, menar han, även om någon enstaka underleverantör är från trakten.

– På en vecka ska vi armera, gjuta, sätta fönster, balkongdörrar och trappor, då vill man gärna att det är folk som har varit med förr.

Fyra av byggnadsarbetarna är litauer som han har hyrt in till flera projekt via ett Stockholmsföretag. Flertalet av de övriga är från södra Sverige.

Totalt ska det bli 72 lägenheter, alla utrustade med balkong eller uteplats, tvättmaskin, diskmaskin, parkettgolv, klinkergolv i hall och klinker och kakel i badrum. Ettorna på 34 kvadratmeter får en hyra på cirka 5200 kronor, tvåorna på 44 kvadrat får runt 6500 kronor i hyra och en trea på 55 kvadratmeter 7600 kronor. Båda husen har hiss.

Väggarna kommer i block, men mycket arbete görs på plats.

Anders Blomgren är själv betongarbetare i grunden, har byggt hus sedan 1978, och följt utvecklingen alltsedan dess.

– Det har blivit mer ergonomiskt och mer genomtänkt tycker jag. När jag började var det bara slita och släpa och dra. Det är effektivare när mycket kommer i block.

Han tycker inte det försämrar kvaliteten att inte bygga allt på plats.

– Det blir nästan bättre kvalitet och det blir inte lika väderberoende.

Men vädret har ändå ställt till det den här gången. 

– Vi har tappat två veckor på tidsplaneringen på grunda av kyla och snö. Vädrets makter kan vi ju inte göra något åt, säger Anders Blomgren.

– Värsta dagen var det minus 30 grader. Men det är bara att bita ihop. Ta lite raster och hålla värmen, säger Martin Olsson från Kristianstad som jobbar med ventilationen, fast just den här förmiddagen är han utanför byggnaderna och skottar bort snö.

Det har varit en utmaning tycker även Nawzad Danish, byggnadsarbetare från Vårgårda.

– Annars går det bra, men man har fått gå in och värma sig emellanåt.

Han och flertalet av de andra bor på hotell på veckorna och jobbar långa dagar så att de oftast kan åka hem redan torsdag kväll.

– Det är fint, jag klagar inte, säger han.

Inflyttning beräknas bli i december i år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!