Det jäser i polisleden
Nu jäser det ordentligt i polisleden. Hård kritik riktas mot det nya arbetstidsavtalet. De unga poliserna anser att de får betala för att de äldre får gå tidigare i pension. En del menar att det nu blir ännu svårare att få poliser till glesbygden.
OSMAKLIGT. Enligt Karl-Erik Brösth, polis i Gällivare och fackordförande för norra Lapplan, är det osmakligt att sänka OB-ersättningen.
Foto: Åsa Lindstrand
- Men den största irritationen gäller att man tagit bort säkerhetsbefrielsen. Tidigare, om man tvingats arbeta ett långt pass har man blivit arbetsbefriad utan löneavdrag så att man har hunnit vila tillräckligt många timmar. Nu kommer vilan att gå ut över din övertid. På många mindre orter finns inga poliser som kan avlösa en och det är konstigt att myndigheten som å ena sidan ska kontrollera att förare av tung trafik håller sina vilotider, försämrar för sin egen personal vad gäller att vara fräsch när man är ute och kör, säger Karl-Erik Brösth.Enligt honom och flera andra som vi talat med kan det nya avtalet göra det ännu svårare för glesbygdsorter att få till sig poliser. Många pendlar till de här orterna och en ändring om elva timmars vila på båda sidorna om arbetspasset gör det svårt att få ihop till exempel helgarbetet med några få poliser. Det betyder att antalet helger som man måste arbeta ökar.Unga poliser missnöjda
I Kalix säger en polisman som vill vara anonym att de unga poliserna är oerhört missnöjda med det nya avtalet.- Och missnöjet riktar sig lika mycket till facket som till arbetsgivaren. Man borde ha informerat innan man skrev på. För dem som har nära till pensionen är det här bra, men då får vi istället jobba mer och med omöjliga scheman. Man bör ha ledigt också medan man ännu orkar göra något av ledigheten, säger han.Torgny Olofsson är också han polis i Kalix, men även medlem i polisfackets styrelse i Norrbotten med ansvar över arbetstidsavtalsfrågor. Han förstår medlemmarnas oro och säger sig också själv dela den till viss del.Genomgång av avtalet
- Men en del missuppfattningar har gjort att avtalet tolkas till sämre än vad det är. Jag tror att vi i förhandlingarna med arbetsgivaren här i länet kan komma överens om tillämpningen av regeln om 11-timmarsvilan så att vi får till rimliga villkor ändå. Och när det gäller längre arbetstid handlar det om en timme i veckan. Och avsättningen till pensionsmedlen är riktigt bra. I ett två dagars möte i Lycksele har de fackliga företrädarna fått en genomgång av avtalet och Torgny Olofsson tror att när den informationen även når medlemmarna kommer många att bli betydligt lugnare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!