- Det är inte bra att Haparanda som tillväxtort förknippas med dålig jämställdhet. Det påverkar synen på oss som kommun, säger Lugnet.
Enligt henne pågår ett jämställdhetsarbete inom kommunens verksamheten med lönekartläggning och en medveten satsning på fler kvinnor på chefspositioner.
- Bara den senaste tiden har vi anställt flera unga kvinnor som chefer i vår verksamhet, säger Lugnet.
När det gäller utbildningssidan konstaterar hon att fler kvinnor än män går vidare till högre studier, men många av de utbildade flyttar sedan från kommunen.
Bland de variabler där Haparanda får väldigt dåligt betyg är uttag av föräldrapenning. Endast 15 procent av dagarna tas ut av männen.
Arbetar i Finland
- Det är verkligen tråkigt att männen inte tar vara på möjligheten att vara med sina barn. Det kan bero på att många män arbetar i Finland där det inte är så vanligt att männen är hemma med sina barn. Det kan påverka även männen härifrån att göra likadant, säger Christina Lugnet.
Arne Honkamaa (s), kommunalråd i Övertorneå, som också är bland de sämsta i landet på jämställdhet, är också han förvånad över resultatet.
- Jag hade nog trott att det hänt mer på det här området. Vad gäller de kommunala lönerna är kvinnorna snart i kapp. Och vi har många duktiga kvinnor inom både politiken och näringslivet, säger Arne Honkamaa, som har svårt att finna någon entydig förklaring till den dåliga rankingen.
Bättre ranking
Anna Hövenmark (v) är kommunalråd i Jokkmokk, som lyckats förbättra sin ranking rejält, från 283:e till 102:a plats.
Hon har för kort tid vid makten för att kunna peka ut några stora åtgärder – förutom lönekartläggningen, som hon påpekar är mycket viktig. Icke desto mindre är hon glad över att kommunen går åt rätt håll.
- Väldigt roligt. Vi ska titta på det här för att veta hur vi ska fortsätta att gå framåt. För länets vidkommande måste man ändå säga att det är tråkigt att det ser ut som det gör. Det är ett riktigt mansbälte vi lever i, säger hon och menar att politiken måste ta ett större ansvar för ett mer jämställt län.
- Sett till ledamöter kan det vara ganska jämnt, men de som bestämmer är männen. Bara det att jag är enda kvinna som innehar kommunstyrelseordförandeposten talar för sig själv, säger Anna Hövenmark.