– Det känns jätteknasigt i ett område där det knappt finns några lekplatser, säger föräldern Arne Berglund.
Anledningen är att arbetsgruppen som tagit fram nya förslag till skolstruktur i Gammelstad bedömer att behovet av barnomsorg kommer att öka i Kyrkbyn, därför föreslås förskolan i Kyrkbyn byggas ut enligt båda alternativen som tagits fram.
– Vi har utgått från en befolkningsprognos som togs fram 2020, men vi har också lagt till den nybyggnation som vi ser kommer framöver. Sammantaget har vi landat i ett antagande om att nuvarande elevantal kommer att bibehållas fram till 2030, säger projektledaren Frida Berglund.
2030 är det år man planerar att den nya skolstrukturen ska finnas på plats. Barn- och utbildningsförvaltningen har redan nu föreslagit att avsätta 50 respektive 100 miljoner kronor per år de kommande tre åren från 2024 till investeringar i underhåll och nybyggnation.
– Det är egentligen bara schablonbelopp som är till för att markera att vi ser att vi har stora investeringsbehov framför oss, i nuläget vet vi inte vad de här investeringarna kommer att kosta, säger skolchefen Maarit Enbuske.
Med på dialogmötet var ett drygt 30-tal vårdnadshavare, som informerades om alternativen. Det första alternativet innebär att behålla de förskolor och skolor som finns idag, med möjlighet att bygga ut förskolan i Kyrkbyn. Det andra alternativet är att samla alla skolelever i Gammelstad på Stadsöskolan genom att bygga ut den. Där lämnas förskolorna i princip oförändrade.
Föräldern Arne Berglund ifrågasatte varför det inte går att använda någon av de befintliga byggnaderna som i dag står tomma i byn.
– Jag har pratat med flera föräldrar i byn som alla undrar samma sak, vad ska hända med den gamla skolan och matsalen? Kan man inte använda dem istället för att bygga bort fotbollsplanen, undrar han.
Skolchefen Maarit Enbuske uppger att hon är osäker på den exakta anledningen, men svarar att arbetsgruppen sannolikt bedömt att lokalernas beskaffenhet inte uppfyller de krav som finns på en förskola.
Föräldrar på mötet uttryckte även oro för att alternativet med en storskola framställs som mer fördelaktigt ur kompetensförsörjningssynpunkt.