Norrbottens Media har tidigare berätta om Alex Isaksson som hittade glasbitar och nålar i sandbotten i Lulsundet. På Fritidsförvaltningen i Luleå känner man inte till att något sådant har skett tidigare.
– Inte i vattnet, det har jag haft väldigt lite erfarenhet av att vi fått glas och nålar och sådant. Det har jag aldrig varit med om, säger Jan Blomkvist, arbetsledare på fritidsförvaltningen och ansvarig för badplatser.
Stränderna granskas varje dag, däremot är det svårt att upptäcka sådant som finns i vattnet.
– När det gäller glasbitar i vattnet och sådana där grejer så är det svårt att få tag på. Vi går inte i vattnet och letar utan vi går på stranden och söker. Det är oftast kring grillplatser som flaskor går sönder och glas finns. Men varje dag, måndag till fredag, gör vi vad vi kallar för en okulär besiktning av badstranden, säger Jan Blomkvist.
Det har funnits diskussioner om att införskaffa en maskin för att kunna rensa upp på badstränderna.
– För tio år sedan pratade vi om att skaffa en strandrensningsmaskin men jag fick inget gehör för det där för de tyckte att det var för dyrt, säger Blomkvist.
Innan badsäsongen drar igång gör kommunen en genomgång av stränderna.
– Alltid innan vi öppnar baden före skolorna slutar så går dykargruppen Polar igenom varenda badstrand och skickar mig ett protokoll på det plus en räkning. De har hållit på med det i många, många år med det är klart de ser ju inte glas och sådant. De ser bara om det ligger cyklar och kundvagnar och sådana grejer, säger Blomkvist.
Har du någon uppfattning om det har blivit mer de senaste åren?– Nog har ju folk gjort sig illa på stränderna, det är inte frågan om det. Att de har skurit sig och sprungit på stenar och gjort illa sig men inte – om det nu stämmer det som står i tidningen – att det ligger nålar nedstoppade och sådana grejer det har jag aldrig varit med om. Det är som att man får för sig att det är mer planterat. Glas i vattnet har jag aldrig varit med om tidigare.
Jan Blomkvist uppmanar den som upptäcker likande saker på stränderna att kontakta fritidsförvaltningen.
– Är det så att de ser någonting så vill vi gärna veta det, så vi kan fara dit själv och konstatera vad det är. För är det någon systematik i det hela att man märker att det börjar komma mer och mer glas och kanske inte bara på en strand utan på flera så måste jag ta ett snack med mina överordnade och höra vad vi ska göra.