När Kriminalvården öppnade den nya anstalten på Porsön under sommaren var det 26 år sedan Luleå hade en anstalt för vuxna. Då var anstalten inrymd i den byggnad där häktet finns i dag.
Men mycket har hänt sedan dess.
I dag är situationen nästan omänsklig runt om i Sverige, bland annat på grund av våldsspiralen i spåren på de kriminella gängens uppgörelser.
Det är också anledningen till att det i dag finns nya anstalter i både Luleå och Haparanda.
– Vi gick från en liten ungdomsvårdsanstalt på tolv platser, till en klass-2 anstalt med 52 platser, säger Anders Lantto, kriminalvårdsinspektör och chef på den nya anstalten.
Den här dagen är 64 dömda brottslingar inskrivna på anstalten i Luleå. Skjutningarna i södra Sverige är en anledning. En annan är givetvis polisens effektiva arbete.
Denna situation innebär dubbelbeläggningar i form av våningssängar i ett antal celler, vilket är verklighet på nästan alla anstalter och häkten i Sverige i dag.
Det berättar Anders Lantto under vårat besök.
– Inom kort ska det bli 50 procents dubbelbeläggning och det ökar givetvis risken för friktioner, missnöje och kollisioner mellan intagna. Det blir också svårare att nå fram till dem i vårat påverkansarbete.
Den här verkligheten innebär också att vi inte får möjlighet till rundvandring på fängelset. Det är för fullt och inte möjligt, utan att kränka intagnas integritet.
I dag finns det intagna från hela landet på anstalten i Luleå, företrädesvis dömda för de tunga brottskategorierna: stölder, narkotikabrott eller någon form av våldsbrottslighet.
De som avtjänar straff är män i åldrarna 18 till 65 år.
– Vi firade en 60-åring i går, säger Anders Lantto med ett leende.
Det finns också plats för män som är i slutskedet av längre fängelsestraff för de allvarligaste brotten, om den personen inte anses vara riktigt farlig eller rymningsbenägen.
– Förut var det närhetsprincipen som gällde. Man satt var man bodde. Nu sitter man där det finns de program och verksamhet passar den personens behov bäst. Så är tanken. Behovsprincipen. Är du från Skåne kan du hamna i Norrbotten.
På grund av den dramatiska situationen i dagens Sverige går det inte alltid att jobba efter denna målsättning, förklarar han sedan. I dag får en ledig cell omgående en ny gäst.
Anders Lantto tycker att rekryteringen av personal till den nya anstalten har gått över förväntan.
– Jag är imponerad över dem, det är ändå många unga som vi har fått. Det är fantastiskt. Jag är imponerad över hur duktiga de nya är.
Uppdraget från staten för de som arbetar på anstalten är tydligt, förklarar Lantto: Att verkställa straff, och att reducera risken för återfall i brott.
– Det är svårt, för jag kan inte förändra dem. Dom måste förändra sig själv. Men det jag kan erbjuda är en miljö där en förändring är möjlig. Sedan kan våra programledare påverka dem i rätt riktning, peppa dem och motivera dem. Jag tycker det är roligt att gå till jobbet varenda dag.