Som en av premiärkunderna kom den i Sverige inflyttade britten till nya bilprovningen på Mjölkudden. Med körförbud på egna firmabilen. Egen företagare till trots gillar han inte vad privata intressen gör av bilprovningen i Storbritannien.
- Företagande, som jag själv ägnar mig åt, ska man uppmuntra, men privatiserar du transporter, sjukvård och infrastruktur tappar de i värde, säger han. Standarden på bilar och bilprovningen i Storbritannien är klart sämre än i Sverige. Det är vad som kommer att hända här, lägre kvalitet. För det handlar bara om vinster. Sverige har många bra system, ett är bilprovningen. Den är välorganiserad. Man har fått meddelande om att det är dags att besikta, och så gör man det. Folk glömmer annars.
Gilla läget
Det var inte Margret Thatcher som privatiserade bilprovningen i Storbritannien men under hennes och torypartiets styre har så mycket privatiserats, påpekar Leo Filson.
- Och hur är det? Sverige har bättre ekonomi än Storbritannien. Till vilken nytta görs då det här?
Den 2 mars invigs nya stadsnära bilprovningen i Luleå. Den tar emot lätta fordon, som personbilar och motorcyklar.
Många ska säljas
Många andra anläggningar i landet ska Svensk bilprovning sälja.
- Jag har inte så mycket att säga, det är inget vi råder över, det är bara att gilla läget. Tyvärr, för det blir dyrare med tanke på att det är självkostnadspris i dag. Har något blivit billigare av det som är avreglerat? Samtidigt är det roligt att det händer något nytt, säger Reine Bäck, som jobbar i stadsanläggningen.
Ute vid Storhedenanläggningen, som bjuds ut, är Leif Johansson, teamledare.
- På ett sätt är det spännande men ändå tycker jag det är onödigt. För kunden blir det dyrare, däremot kanske det leder till ökad tillgänglighet.