"Det gäller att leva i harmoni med patienterna"

Ingen dag är den andra lik. När Calle Eriksson och Åke Bröms går till jobbet vet de inte vad som väntar bakom nästa hörntand.

Bra yrkesval. Åke Bröms och Calle Eriksson trivs med att vara tandläkare. Foto: Linn Kangas Fantenberg

Bra yrkesval. Åke Bröms och Calle Eriksson trivs med att vara tandläkare. Foto: Linn Kangas Fantenberg

Foto: Linn Kangas Fantenberg

Luleå2011-06-21 06:00

Som liten drömde Calle Eriksson om att bli pilot. Då det senare blev dags att möta yrkeslivet på riktigt föll valet på något helt annat. De höga höjderna blev ett djupdyk ner i folks munnar. Han blev tandläkare i stället, något han aldrig har ångrat. I dag har han varit verksam i 27 år och arbetar tillsammans med kollegorna Åke Bröms och Åsa Granberg på Tandkliniken Hermelinen i Luleå.

Åke Bröms har varit med sedan kliniken startade för 20 år sedan. Men han har undersökt tänder, opererat och röntgat längre än så.

- Jag har varit tandläkare i snart 30 år. Det är kul att se när ett jobb håller samma goda resultat när personen kommer tillbaka tio år senare, säger han.

Varierande arbetsdagar
En tandläkares främsta arbetsuppgifter är att analysera, förhindra och behandla sjukdomar och skador i munhålan och det övriga käksystemet. En vanlig dag kan handla om allt från förebyggande åtgärder, som rensning av tandsten, till avancerade tandlossningsoperationer.

Kort sagt, ingen dag är den andra lik. Och ingen tand är den andra lik heller.

- Det kan verka enformigt att kika i folks munnar hela dagarna, men det är så varierande från person till person. Vi gör allt från vanliga undersökningar till tandblekning och implantat. Det är all typ av tandvård, säger Calle Eriksson.

Att någon känner, klämmer och tittar i munnar innebär att tandläkare och patient kommer varandra väldigt nära, men inte bara på ett fysiskt plan. Därför är även förmågan att kunna möta människor en viktig del av yrket.

- Vi tar våra beslut tillsammans med patienterna. Berättar vi att det är nödvändigt att dra ut en visdomstand så är det klart att det kanske rullar en krokodiltår nerför kinden på patienten. Då är det viktigt att vi lägger upp en behandlingsplan i samförstånd med varandra. Det gäller att leva i harmoni med patienterna, säger Åke Bröms.

God munhälsa
I dag har svenskarna enligt Åke Bröms en god munhälsa, men när Folktandvården upprättades på 1940-talet i Norrbotten drog tandläkarna ut tänder på löpande band.

-  Nu har folk fler tänder, bättre tänder och tänder som sitter fast, säger han. Tandvården har utvecklats och landstinget har även satsat på att bygga ut privatsidan. Våra patienter är jätteduktiga på att sköta sin munhälsa, men de som kommer hit har också råd med det på ett annat sätt. Alla har kanske inte samma möjligheter, fortsätter han.

Trots satsningar behövs fler inom tandvårdsyrket. Fram till 2020 beräknas 150 tandsköterskor på Folktandvården i Norrbotten gå i pension. Calle Eriksson och Åke Bröms ser att det finns ett utbildningsbehov som kommer att öka och ge goda jobbmöjligheter.

Tandläkarutbildningen i Sverige ges vid Karolinska Institutet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Malmö högskola.

Studieperioden omfattar fem års heltidsstudier. De första två åren fokuserar på basmedicinska ämnen, som kemi, anatomi och fysiologi. De tre sista åren ägnas åt diagnostik och behandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om