"Det finns ingen dialog"

Vikarieförsörjningen fungerar bättre om kommunen blir en god arbetsgivare.  Det menar springvikarierna som upprörs över kritiken mot dem.

TALA MED OSS. Springvikarierna inom förskolan i Luleå är trötta på att kallas "icke tillgängliga" av arbetsgivaren. Det finns ingen dialog, menar Sandra Larsson och Liza Vihlsson.

TALA MED OSS. Springvikarierna inom förskolan i Luleå är trötta på att kallas "icke tillgängliga" av arbetsgivaren. Det finns ingen dialog, menar Sandra Larsson och Liza Vihlsson.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2010-10-29 06:00
I veckan berättade Kuriren om att vikarietillgången är mycket dålig på Luleås förskolor, detta trots att fler än 400 vikarier finns att tillgå. Bland annat klagade arbetsgivaren på att vikarierna inte var tillgängliga när de behövdes. Utsatta
Uttalandet upprör springvikarierna som känner sig allt mer ignorerade och utsatta. -  Och facket gör inget, de bryr sig inte om oss som är timanställda, säger Liza Vihlsson som tillhör Lärarförbundet Att det inte fungerar, det är kommunen och vikarierna ense om. - Ja, alla pratar om det. Men ingen frågar oss varför, säger Liza Vihlsson. Hon har talat med andra i vikariesvängen om saken och de är överens, det har blivit sämre med Time care-systemet och sedan vikariepoolen lades ned. Fem ställen i veckan
- Vi kan åka och jobba på fem olika ställen under en vecka och så säger de att vi vikarier inte är tillgängliga, säger Sandra Larsson, barnskötare. Time care innebär att vikarierna själva anger vilka tider de kan arbeta samt vilka förskolor som de inte vill eller kan arbeta på. - Det finns alltid skäl för att vikarier begränsar tider och arbetsplatser. Men det finns ingen dialog med oss. Ska inte Time care utvärderas, undrar Liza Vihlsson. Skälen till att inte registrera sig fullt ut kan vara allt från läkarbesök till dåligt bemötande. Vikarierna vittnar om arbetsplatser där de blir otrevligt behandlade och ständigt får ta de sämsta skiften. - Och då kanske man inte vill komma tillbaka, säger Sandra Larsson. Onödiga vakanser
De vittnar även om en opraktisk fördelning av lediga jobb vilket leder till att det uppstår onödiga vakanser trots att det finns folk som går hemma. De berättar om osäkerheten om vilka vikariat som de törs ta för att slippa hamna på "svarta listan". Den gamla "karriärvägen" med springvikariat via långa vikariat till fast tjänst fungerar inte längre. - I dag kan en del få långa vikariat direkt efter utbildningen. Det går så många olika rykten. Men klart är att Las inte fungerar som det är tänkt, säger Liza Vihlsson. "Vi är också människor"
De vill att arbetsgivaren förbättrar sin attityd mot vikarierna och framför allt talar med dem. - Vi har också ett liv, vi är också människor, säger Liza Vihlsson. Ingrid Norberg (S) är ordförande i Bun och säger att skolförvaltningen har i uppdrag att ta fram ett förslag för att man ska bli en bra arbetsgivare även för vikarierna. - Vi behöver dem. Men mer kan jag inte säga förrän jag sett vilka förslag som läggs fram, säger Norberg som inte heller vill kommentera Bodens modell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om