"Det finns ett enormt driv i min diagnos"

Bengt Westling är stolt över sin diagnos. Adhd och dyslexi är viktiga delar av hans person.
Genom sin berättelse vill han förbättra attityderna till psykisk ohälsa.

MONOLOG OM PSYKIATRI. Ett sätt att avdramatisera svåra saker är att våga skämta om dem. Skådespelaren Charlotte Lindmark skojade friskt om psykiatri och psykisk ohälsa.

MONOLOG OM PSYKIATRI. Ett sätt att avdramatisera svåra saker är att våga skämta om dem. Skådespelaren Charlotte Lindmark skojade friskt om psykiatri och psykisk ohälsa.

Foto: Eija Dunder

Luleå2011-05-04 06:00

- Jag fick slåss för att till slut få en utredning, men det var verkligen värt kampen. Alla mina varför blev därför, jag fick svar på mina frågor, säger Bengt Westling.

Han är en av åtta attitydambassadörer i Norrbotten. Ambassadörerna arbetar för den nationella kampanjen (H)järnkoll vars syfte är att minska fördomar om psykisk ohälsa.

Det ska vara lika okej att berätta om sin adhd, schizofreni eller depression som om sin halsfluss eller magsjuka.

- Jag tror att orden "psykisk ohälsa" ännu är ganska obekväma. Många människor tänker att personer som hamnar i psykisk ohälsa blir besvärliga. Men i dag vet vi att man kan komma igen med rätt behandling, säger Bengt Westling.

Tuff resa
För honom var livet en lång och tuff resa fram till diagnosen. Det var först i vuxen ålder som han fick en utredning och började förstå varför hans skolgång gått så på tvären.

- Skolan var otroligt jobbig. Tänk att inte kunna läsa, när hela skolan går ut på att man ska läsa och skriva, säger Bengt Westling.

Sedan diagnosen behandlas han med centralstimulerande läkemedel, Concerta.

-  Nu kan jag fokusera på ett helt nytt sätt, och det hjälper mig med dyslexin.

Bengt Westling funderar på hur skolan skulle kunna fungera bättre för elever med psykiska funktionsnedsättningar.

Se fördelarna
Han menar att elevens specialintressen borde få lägga grunden till delar av undervisningen. Funktionsnedsättningen kan vändas till att bli en tillgång.

- Vi som har adhd har ett enormt driv. Det vi brinner för blir vi jätteduktiga på, säger Bengt Westling.

På tisdagen höll Norrbottens attitydambassadörer ett frukostmöte i Landstingshuset. Mötet var en del av en nationell kampanjdag med titeln Våga tala om psykisk ohälsa. Under mötet spelade skådespelaren Charlotte Lindmark en föreställning om psykiatri och psykisk ohälsa.

(H)järnkoll är ett regeringsuppdrag som drivs av Myndigheten för handikappolitisk samordning, Handisam, i samarbete med Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH.

Företag, institutioner och organisationer kan anlita attitydambassadörer som utifrån egna erfarenheter föreläser om psykisk ohälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om