"Det får inte bli tyst"

Åtta år. Så länge har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea, utan vare sig åtal eller rättegång. Politiker och journalister samlades på lördagen för att visa sitt stöd för den fängslade journalisten.

DEMOKRATIFRÅGA. Hanna Stridsman, 17 år, stannade till vid manifestationen på Storgatan och uttryckte sitt stöd för den fängslade journalisten Dawit Isaak.

DEMOKRATIFRÅGA. Hanna Stridsman, 17 år, stannade till vid manifestationen på Storgatan och uttryckte sitt stöd för den fängslade journalisten Dawit Isaak.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2009-09-21 06:00
- Man ska kunna säga vad man tycker utan att sättas i fängelse. Att skriva på den här listan är ett sätt för mig att visa vad jag står för, sade 17-åriga Hanna Stridsman.Hon var en av dem som stannade till och skrev under uppropet vid lördagens manifestation till stöd för den svenske journalisten Dawit Isaak. Manifestationen hölls på en rad platser i landet och arrangerades av Riksdagens tvärpolitiska Dawit Isaak-grupp. En av dem som bjudits in att tala i Luleå var Norrbottens-Kurirens chefredaktör Mats Ehnbom.- Att en svensk medborgare har suttit fängslad i åtta år i ett annat land utan åtal eller rättegång är så upprörande att det borde vara en större fråga på riksnivå, sade han.Mats Ehnbom konstaterade också att läget kan vara på väg att förvärras ytterligare. Det finns uppgifter om att den fängslade svensken ska flyttas till fängelset Eiraeiro, där det enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är vanligt med tortyr.- Skulle det sluta så illa som det ser ut att kunna göra så är det en oreparabel förlust för den svenska diplomatin. För Dawit Isaaks familj är det en oerhörd katastrof, sade Mats Ehnbom.Stefan Tornberg (C), riksdagsledamot från Luleå, var den som samordnade manifestationen på Storgatan.- Detta handlar i grunden om yttrandefrihet och demokrati. Utan en fri och oberoende press skulle vi inte ha någon demokrati i Sverige. Och det handlar om personen Dawit Isaak som har tvingats leva utan sin familj i åtta år. Det får absolut inte bli tyst kring honom. Jag tror att den här typen av manifestationer noteras av den eritreanska regeringen, sade Stefan Tornberg.
Dawit Isaak kom till Sverige 1987 som flykting från inbördeskriget mellan Etiopien och Eritrea. Han bosatte sig i Lerum och fick svenskt medborgarskap 1992. Efter kriget återvände Isaak till Asmara där han blev delägare i och arbetade som journalist på landets första oberoende tidning Setit. I september 2001 arresterades Isaak och en mängd andra journalister av den eritreanska regimen för att de skrivit om en grupp politiker som krävde demokratiska reformer i Eritrea.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om