Det blir färre vårdcentraler i länet

I Luleå, Piteå, Kalix, Boden och Kiruna – fler vårdcentraler stänger i sommar. Och just nu utreds hur många som ska stängas för gott.

Inte önskvärt.Erica Ohlsson är ordförande för Vårdförbundet och vill helst inte stänga vårdcentraler men ser i dag ingen annan utväg.

Inte önskvärt.Erica Ohlsson är ordförande för Vårdförbundet och vill helst inte stänga vårdcentraler men ser i dag ingen annan utväg.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2015-02-06 18:16

Landstinget slår samman och stänger vårdcentraler under semesterperioden – det berättade Kuriren om på fredagen. Det är i sig inget nytt, landstinget har använt metoden tidigare sommar men då i mindre skala.

Men i sommar stängs fler vårdcentraler än någonsin.

– Ja, vi har fler sammanslagningar i sommar. Det beror på bristen på vikarier, inte minst då sjuksköterskor, säger Ylva Sundqvist, chef för närsjukvården i länet.

Hon tillägger:

– Det håller inte längre att ha 31 hälsocentraler öppna.

De beslut som nu fattas gäller endast stängningar under den åtta veckor långa semesterperioden.

Men landstinget utreder både längre och till och med permanenta stängningar av vårdcentraler, eller hälsocentraler som de nu kallas.

– Men de besluten tas då på politisk nivå, säger Ylva Sundqvist.

Har ni fått politiska direktiv om att utreda permanenta stängningar?

- Ja, vi håller på med arbetet.

Närsjukvården har även ett underskott på nära 40 miljoner kronor som ska bort.

Landstingsrådet Agneta Granström (MP) ansvarar för närsjukvården i Norrbotten.

– Jag har inte sett något förslag än men har bett om en lägesrapport, säger hon.

Granström berättar att tjänstemännen fått fria händer att utforma den nya strukturen för vårdcentraler med ett undantag.

– Det ska finnas en vårdcentral i varje kommun, säger hon.

Det innebär att det blir i de större kommunerna som stängningar blir, samma kommuner som nu får sommarstängningar.

Vårdförbundets ordförande Erica Ohlsson är inte överraskad över stängningen av vårdcentraler i sommar.

– Nej, man har ju gjort så förr. Det är inget önskvärt läge men det är tufft för närsjukvården just nu. Men personalen måste ju få semester och det finns inte ersättare att få tag på. De är ju specialiteter som inte kan ersättas av vem som helst, säger hon.

Ohlsson påminner om att i vissa kommuner ökar behovet av sjukvård sommartid.

- Vi har ett ökat tryck i Piteå, där finns det ju fler människor sommartid. Men det gäller även Luleå och Gammelstad, säger hon.

Erica Ohlsson menar dock att erfarenheterna från tidigare somrar visar att stängningarna fungerar, även om patienterna får vänta och resa längre.

– Det fungerar ganska bra. Personalen stöttar varandra och prioriterar om, det blir ju mest akuta fall. Men det blir ökad belastning övrig akutsjukvård. Om patienterna inte får tider på vårdcentralen så spiller det över på jourcentraler och akutmottagningar, säger hon.

I Luleå är besluten redan tagna när det gäller vilka vårdcentraler som stängs, det har Kuriren berättat. Vilka tider återstår att bestämma.

I Piteå kommer de två vårdcentralerna i centrum att slås samman och detsamma gäller de i Norrfjärden och Öjebyn. Även det är redan beslutat.

I Kalix, Boden och Kiruna kommer det också att sommarstängas vårdcentraler men vilka, hur och när är inte klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!