"Det är svineri"

Närmare 70 män ville köpa sexuella tjänster av "16-åriga Johanna".I dag kommenterar polisen resultatet av Kurirens granskning. - Det är avskyvärt, men jag är inte förvånad, säger polismästare Göran Millbert.

<Fotograf>Foto: Sara Moritz</Fotograf>

<Fotograf>Foto: Sara Moritz</Fotograf>

Foto: Sara Moritz

Luleå2011-07-30 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

I går skrev Kuriren om "16-åriga Johanna", den fiktiva person som skapades med avsikt att ta del av flödet mellan sexuella kontakter på en internetsajt. Det som resulterade i 67 annonssvar inom en vecka och tre möten mellan Kurirens medarbetare och sexköpare.

Göran Millbert, polismästare i Luleå, blir inte förvånad när han tar del av "Johannas" mailkonversation samt ett par anonymiserade klipp från mötet med en av sexköparna. Mötet där en man i 60-årsåldern dyker upp till utsatt tid och plats för att betala "16-åriga Johanna" för sexuella tjänster.

- Det är svineri. Vi vet att det förekommer, mer än vad vi får kännedom om. Det är klart att det är ett problem. Jag tycker att vi gör vad vi kan, men vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, säger han.

Göran Millbert menar också att flera måste verka för att sexköp och andra sexbrott förhindras.

Fler måste agera
- Hela samhällsapparaten måste fungera. Inte bara polisen, men också föräldrar måste agera och bli mer internetmogna och sätta sig in i vad barnen gör vid datorn, säger han och menar att sexköpslagen generellt fyller sitt syfte, men att det inte hade skadat om straffsatsen var högre.

- Maxstraffet är ett års fängelse, vanligast är däremot dagsböter.

Som Kuriren skrev i fredags kan straffet uppgå till två års fängelse om en sexköpare döms för att ha köpt sexuella tjänster av en underårig, det vill säga en person under 18 år.

Polismästaren blir inte heller förvånad över hur vägen fram till träffarna har sett ut.

- Det här handlingssättet är inte ovanligt. Det börjar ofta med att förtroendet etableras över internet. Det kan vara att hitta ett gemensamt intresse som hästar, säger han och drar parallellen till grooming som till skillnad från prostitution innebär att en vuxen tar kontakt med barn över internet för att längre fram begå sexuella övergrepp.

Göran Millbert berättar vidare att polisen arbetar med olika metoder för att förhindra sexköp, men trycker hårt på att hjälp utifrån behövs.

- Jag går inte in på hur våra spaningsmetoder ser ut, men vi samarbetar med rikskriminalpolisen och andra polismyndigheter i Norrbotten. Successivt utvecklar vi våra spaningsmetoder, men vi är verkligen beroende av tips, säger han uppmanande.

Hanteras olika
Anna Ivaska är analytiker vid polismyndigheten i Norrbotten. Hon menar att varje ärende är unikt och hanteras därefter.

- Får vi in uppgifter om ungdomar som prostituerar sig eller befinner sig i risk för att hamna i en sådan situation så vidtar vi de åtgärder som vi bedömer är lämpligast i det ärendet. Det kan till exempel röra sig om ett samtal direkt med den unga personen i fråga. Finns en missbruksproblematik eller någon annan svår social situation med i bilden kan någon annan åtgärd bli aktuell, säger hon.

Anna Ivaska berättar också hur de önskade tipsen utifrån tas om hand.

- Vi kartlägger hur annonseringen ser ut på internet. Vi kartlägger också de tips vi får in från allmänheten och de operativa åtgärder som vidtas.

Dessa kartläggningar redovisas sedan på olika sätt, och kan ligga till grund för framtida insatser för polisen.

Ett steg mot prostitution
Att visa upp sig sexuellt i webbkameror är lagligt i Sverige för både köpare och säljare. Anna Ivaska varnar dock för konsekvenserna.

- När det kommer till ungdomar ska man dock ha i åtanke att det kan bli en inkörsport mot prostitution, att stegvis börja med att visa upp bar hud mot exempelvis pengar på mobilen. Steget till ett faktiskt möte blir inte lika stort, därför är det viktigt att föräldrar har uppsyn över sina ungdomars surfvanor.

Anledningarna till att prostitution blir ett sätt att livnära sig på ser olika ut.

- Det kan finnas många olika bakomliggande orsaker till prostitution. Är det en enskild person som prostituerar sig kan det röra sig om att finansiera ett missbruk, bland ungdomar kan det också röra sig om ett destruktivt självskadebeteende, säger Anna Ivaska och fortsätter:

- Det kan också för vissa vid en första anblick kännas som ett enkelt sätt att tjäna snabba pengar, men vad många inte reflekterar över är vilka konsekvenser det kan få. Det kan också finnas andra sociala bakomliggande orsaker, som tidigare övergrepp eller andra sociala stigman som leder till beteendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om