"Det är svårt att vara en medveten konsument"

Det är en komplex fråga! Rättvis handel och etisk konsumtion. Många är vi som vill göra de rätta valen när vi köper och konsumerar. Men det är en djungel därute. Det fick en grupp pedagoger på seminarium i Luleå lära sig på onsdagen.

LULEÅ2006-11-09 06:00
I onsdags bjöd den Globala skolan, bakom vilken Sida och myndigheten för skolutveckling står, samt informationsnätverket Europa Direkt Norrbotten som finns hos länsstyrelsen, in till seminarium. Målgruppen var lärare och övrig skolpersonal och vid seminariet föreläste teologie doktor David Kronlid vid Uppsala universitet samt Bertil Högberg aktiv inom Afrikagrupperna och Världsbutikerna för rättvis handel.
Målet med seminariet var att tipsa lärare och andra inom skolan förekommande yrkesgrupper hur man diskuterar dylika etikfrågor med eleverna. Vem ska handla och konsumera etiskt, spelar det någon roll att någon gör det? Vem kan man lita på. Det var frågor som Bertil Högberg tog upp.

Blandar ihop
- Man skulle kunna tro att vi i Sverige ligger långt framme när det gäller att konsumera och handla etiskt, men så är det inte alls. Tvärtom, Holland, Tyskland, Schweiz, Italien är mycket bättre. Kanske för att de varit vana vid mer koloniala kontakter än vad vi har. Här i Sverige har också miljömärkningen etablerat sig otroligt snabbt och det sker en sammanblandning av dessa två saker, tror Bertil Högberg.
I Sverige i dag finns det i dagsläget bara cirka tio varor som är rättvisemärkta. Alltså produkter som Världsbutiksrörelsen skapar alternativa marknader för där de kan få en juste betalning för sina varor. Det handlar ofta om varor från småskalig produktion. Men utvecklingen går snabbt mot en större andel av marknaden för dessa varor.
- Ja, jag tror vi är på väg mot ett genombrott. Och det är konsumenter som måste fråga efter varorna. Det handlar också om utbildning. Personal i matvarubutiker måste lära sig mera, menar Bertil Högman, detta eftersom de också i dag blandar ihop det miljömärkta och kravmärkta med det rättvisemärkta.

Viktiga målgrupper
Att det är de stora multinationella företagen som exempelvis Danisco, Nestlé med flera som kan vara etiska bovar i dag stämmer inte med dagens verklighet. Dåliga etiska och fackliga traditioner kan lika gärna hittas hos små aktörer. Det är svårt att vara en medveten konsument i dag, förklarar Bertil Högberg. Att uppdatera sig i ämnet är viktigt och han nämner viktiga målgrupper.
- Lärare och så elever, ungdomar i dag är intresserade och de som kommer att påverka de här frågorna i framtiden, säger Bertil Högberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om