"Det är oerhört tragiskt"

Reservationerna mot en anställning av Birgitta Pirhonen visar att motståndet mot kvinnliga präster finns kvar. - Det är väldigt beklagligt att man missar möjligheten för en kvinnlig präst i Övertorneå, säger biskopen Hans Stiglund.

Hans Stiglund.

Hans Stiglund.

Foto: Linda Wikström

Luleå2010-01-14 06:00
Det är nu över 50 år sedan Svenska kyrkan tog beslutet om att låta kvinnor vara präster, men ännu finns motståndare kvar. - Jag tror att acceptansen för kvinnliga präster är väldigt stor i Övertorneå. Sedan finns det människor med en annan tolkning av bibeln, men jag tycker inte att man ska låta dem styra kyrkans beslut. Även om biskopen inte bedömer motståndet som stort tycker han att man måste jobba vidare med problemet och låta folk möta kvinnliga präster. - Genom att kvinnor och män arbetar sida vid sida synliggör man vad kyrkan har för syn på jämlikhet och alla människors lika värde.Karin Burstrand har varit präst i Örnäsets församling i Luleå där hon, inte helt okonventionellt, förde in dansen i kyrkan, men hon har också jobbat internationellt. Numer är hon verksam i Göteborgs stift, och visst tycker hon att det är skillnad på göteborgare och Luleåbor.- Göteborgs stift har en annan kultur än Norrbotten och Västerbotten. Västkustens sjöfart och kontakt med kontinenten har bidragit till ett mer internationellt tänkande och det öppenhet mot världen, säger hon. Men samtidigt kan Karin Burstrand se stora likheter mellan de olika regionerna.- Vi har starka väckelserörelser i den gamla traditionen även här. I till exempel schartauanismen finns också en tradition av motstånd till kvinnor i ämbetet, inte bara bland präster utan också bland församlingsbor, säger hon. En förändring
Hon tror inte att motståndet mot kvinnliga präster ser särskilt olika ut på olika håll i landet, men hennes kollegor i Göteborg har talat om en förändring mot ett bättre samtalsklimat. Att motståndet helt skulle försvinna ser hon dock som otänkbart med tanke på vad som gäller i den stora romerska katolska kyrkan och den ortodoxa. - Det är oerhört tragiskt att frågan splittrar kyrkan. Det förstör väldigt mycket i spridandet av evangeliet som är vår uppgift, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om