”Attefallare” – så kallas de på Luleå kommun. Då menas alla ärenden som omfattar de nya reglerna för att bygga nytt och bygga till utan krav på bygglov.
– Men det är inte samma sak som friggebodar. Det krävs en anmälan och i vissa fall ett startbesked, säger Anna Henriksson, miljö- och byggchef i Luleå.
Reglerna började gälla från 2 juli 2014. Kommunen hann förbereda sig berättar Anna Henriksson.
– Det finns ju undantag från reglerna och det skapade en viss förvirring och vi fick många frågor. Det är därför vi tydliggjort vad som gäller, säger hon.
Attefallsreglerna gäller inte i dessa undantagsområden. Det är områden av riksintresse eller kulturhistoriskt värde. I Luleå gäller inte attefallsreglerna i:
Delar av centrum som Gültzaaudden, kvarteret Skatan, delar av Östermalm samt Charlottendal. Det gäller även Svartöstaden, Gammelstads kyrkstad, Södra Sunderbyn (Lergärdan), Sinksundet, Avan, Karlsvik och Gäddvik.
Undantagen gäller också öar som Rödkallen, Brändöskär, Småskär, Junkön och Hindersön samt Melderstein i Råne älvdal.
Anna Henriksson påpekar dock att det inte är helt kört att bygga i dessa områden.
– Nej, har man byggrätt så kan man söka bygglov, säger hon.
Kommunen har här rätten att säga ja eller nej. Den rätten saknas för ”attefallarna”. Anna Henriksson berättar om ett fall i Luleå där ett attefallshus överklagades av grannen.
– Men det avvisades av länsstyrelsen för det kan inte överklagas. Det är en av de brister med bestämmelserna som förts fram, säger hon.