Bengt Augustsson säger att han i våras uppskattade övertaligheten bland gymnasielärarna till cirka 20 tjänster. Han vill i dag inte precisera hur många lärare som kommunen anser är övertaliga.
- Vi har förhandlingar i nästa vecka. Vi hoppas att vi blir färdiga då. De flesta har sex månaders uppsägningstid, en del av dem har till och med ett års uppsägningstid, säger Bengt Augustsson.
Övertaligheten har två orsaker enligt Bengt Augustsson, för det första så minskar elevantalet i Luleå liksom i Sveriges gymnasieskolor generellt. Antalet elever som börjar i årskurs ett på gymnasiet är färre än antalet elever som gick ut gymnasiet i våras. Det rör sig om cirka 150 elever färre, enligt Bengt Augustsson.
Ovanlig situation
För det andra så medför gymnasiereformen Gy11 att en del populära lokala program som medieprogrammet måste läggas ned. Det medför övertalighet bland en del lärare som inte har behörighet för att undervisa i and-ra ämnen.
Bengt Augustsson hävdar att gymnasieskolan befinner sig i en ovanlig situation.
- Det är första gången på år och dag som vi har en övertalighetssituation inom gymnasieskolan, säger han.
Han hävdar att det tar tid för att man månar om rättssäkerheten, den som blir uppsagd ska bli uppsagd på ett arbetsrättsligt korrekt sätt. Processen kompliceras av att det handlar om att jämföra personal med behörighet i flera ämnen.
- Jag förstår att det är oro bland personalen. Det är tråkigt att vi är så sent ute, säger Bengt Augustsson.