"Det är för känsligt"

Hur bemöts personer från andra länder i Sverige? Det var kärnan i Jasenko Selimovićs föreläsning för ungdomar. Men ett ämne vägrade han vidröra: hungerstrejken.

INGEN KOMMENTAR. Jasenko Selimovic, statssekreterare, anser att hans roll hindrar honom från att uttala sig om hungerstrejken i Boden. ?Jag ber dig gå till Tobias Billström?, säger han.

INGEN KOMMENTAR. Jasenko Selimovic, statssekreterare, anser att hans roll hindrar honom från att uttala sig om hungerstrejken i Boden. ?Jag ber dig gå till Tobias Billström?, säger han.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2013-05-08 06:00

Jasenko Selimović, statssekreterare åt integrationsminister Erik Ullenhag, mötte på tisdagen gymnasieungdomar i Luleå. Föreläsningen hade titeln Främlingsfientlighet och integration - vad kan vi lära av andra europeiska länder? och inleddes med en uppmaning till åhörarna.

- Jag svarar på alla frågor, ni är helt fria att fråga.

Men alla frågor besvarades inte av statssekreteraren.

Kuriren undrade hur han ser på situationen i Boden, där läget för de hungerstrejkande blir allt mer akut. Det blev locket på, trots att föreläsningen till stor del handlade om att komma som flykting till Sverige.

- Eftersom frågan är så känslig måste den ställas till den som ansvarar för den, till migrationsministern. Men det är absolut så att det är en hemsk situation, både att se och förhålla sig till. Men jag ber dig gå till Tobias Billström, säger han.

Vi och dem
Jasenko Selimović ville i stället hålla sig på ett generellt plan.

Han talade om vikten att motverka en växande intolerans där uppdelningen av människor i "vi" och "de andra" får genomslag i Europa.

- Vi är dåliga på att prata om vad som förenar oss. Amerikaner är bättre på att skapa en känsla av att "här är vi alla amerikaner". Hos oss är invandraren alltid invandrare. Jag brukar fråga: När ska jag sluta vandra?

Jasenko Selimović flydde från Bosnien till Sverige 1992, som en av 120.000 krigsflyktingar under perioden.

- På den tiden pågick en hätsk debatt i Sverige, med uttalanden som "så många flyktingar klarar vi inte". Det var ett hårt klimat. Men vad hände med människorna som kom? Vi vet att de som var yngre än 30 år jobbar i lika stor utsträckning som de som är födda i landet. Barnen som kom studerar i större utsträckning på universitet än inrikesfödda. Fördomarna visade sig vara falska, säger han.

"Känslig situation"
Inte heller efter föreläsningen lät sig Jasenko Selimović intervjuas om hungerstrejken i Boden, vare sig som statssekreterare eller privatperson. Om det på regeringskansliet finns planer på att resa till Boden, ville han heller inte uttala sig om.

- Det är en känslig situation och därför bra att ställa frågan på rätta stället och få rätt svar. Det är för känsligt, säger han.

Jasenko Selimovićs föreläsning ingick i programmet för Europaveckan den 6 -10 maj, arrangerad av Europa direkt i Norrbotten och Västerbotten.

Europa direkt är ett informationskontor för EU- och Europafrågor och finansieras av länsstyrelsen, Norrbottens läns landsting, Kommunförbundet och EU-kommissionen.

Under veckan hålls föreläsningar och seminarier i aktuella ämnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!