På barn- och utbildningsförvaltningen menar man att det inte fanns något annat alternativ än att samla in datorerna, som använde det snart 14 år gamla operativsystemet Windows XP.
– Det är en säkerhetsrisk. Om man kopplar upp en sådan dator till det kommunala nätet kan det sänka hela kommunen, säger Britt-Marie Ejnestrand, administrativ chef på förvaltningsstaben.
Sedan 2013 har kommunen arbetat med att säkerställa likvärdig och tillgänglig teknik i skolorna. Det innebär till exempel att elever från årskurs 7 får en egen dator, men för de yngre eleverna ser riktlinjerna annorlunda ut.
– I årskurs 1 till 6 ska man ha tillgång till dator, men det kan vara gemensamma datorer eller surfplattor. Det ser olika ut på olika skolor beroende på hur man har valt att jobba med teknik, säger Britt-Marie Ejnestrand.
Det är därför upp till de enskilda skolorna om de vill ersätta de förlorade datorerna. För de som inte är nöjda med sin tillgång till teknik på skolan säger Ejnestrand att det måste föras en dialog mellan alla inblandade parter om hur satsningen ska se ut.
– Men jag kan säga att i nuläget vet vi inte det ekonomiska läget för nästa års tekniksatsning.