Bemanningssituationen är svår att lösa för hälsocentralerna och det tvingar dem att ta till åtgärder som inte är optimala. För patienterna måste ha vård.
– Idag är vi beroende av att hyra in läkare, stafettläkare om man vill kalla dem så. Har man bara hälften av befattningarna så måste man, säger Kristina Myhr-Eriksson, närsjukvårdschef för Luleå och Boden.
Hon berättar att bemanningsbranschen har vuxit mycket de senaste åren. Det är inte heller ovanligt att distriktsläkare lämnar fasta tjänster på hälsocentraler för att gå till bemanningsföretag.
– De slipper de "jobbigare" delarna så som administrativt arbete och kan styra sin arbetsmiljö i större grad. Men då får ordinarie personal ta mer ansvar för det och det är inte bra för verksamheten. Det är en ond cirkel.
Läkarbristen rotar sig delvis i att det utbildas för få läkare generellt, men det har samtidigt varit svårt att locka unga läkare att specialisera sig inom allmänmedicin och bli distriktsläkare.
– Jag har ingen riktig förklaring. Det kan handla om att det är mer ensamt att jobba på hälsocentral eller att uppdraget upplevs som för stort, säger Myhr-Eriksson.
Hur vänder man det?– Vi behöver fortsätta jobba med rekrytering och jobba med att få en bättre arbetsmiljö.
Sveriges samtliga regioner har i en gemensam SKL-satsning sagt att de den 1 januari 2019 ska vara helt oberoende av hyrpersonal inom sjukvården.