Den unika surströmmingen – från Bottenviken

För fem år sedan bestämde han sig – nu levererar Lars Berg 2 000 unika burkar från Bockön.

Bocköns surströmming har gjort stor succé. Burkarna brukar ta slut på några dagar.

Bocköns surströmming har gjort stor succé. Burkarna brukar ta slut på några dagar.

Foto: Joakim Nordlund/PRESSPRO.se

Luleå2017-08-10 16:06

Tillgången på strömming i fiskevattnen varierar från år till år.

– I år har det varit sämre och vi har fått kämpa på rätt mycket för att få upp fisken, säger surströmmingsproducenten Lars Berg

Vad det kan bero på har Berg ingen aning om, han tror att det bara är så det är – på samma sätt som att bärmängden varierar.

Den 17:e augusti är det surströmmingspremiär. På Bockön utanför Råneå har Lars Berg lagt in all strömming för i år.

– Vi jobbar lite småskaligt och gör bara omkring 2 000 burkar per år, berättar Berg.

Dessa är inte svåra att sälja.

– Främst köper människorna från byarna runt Bockön burkar av oss.

Lars Berg jobbar dels som fiskare och dels inom skogsbranschen och för fem år sedan bestämde han sig för att ge sig på surströmmingen.

Berg tycker inte det är svårt att tillreda fisken, han följer ett färdigt recept.

– Den skiljer sig nog inte så mycket från andra producenters, men nog tycker jag ändå att den blir riktigt bra. Det är en egen bakteriekultur i varje tunna.

Producenten tror inte att kulturen med att man äter surströmming i slutet på augusti kommer försvinna.

– Man har ätit surströmming i alla tider och jag tror det kommer fortsätta på den vägen.

Så de ung som bara tycker att surströmmingen luktar äckligt är inget hot mot surströmmingskulturen?

– Nej, jag tror faktiskt att det är ganska många yngre som äter surströmming nu förtiden. Det är lite från och till, en del lär sig tycka om det.

Trots sämre tillgång på strömming kan surströmmingsproducenten lova att premiären blir av även i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om