Den stora utmaningen: "Det är en ödesfråga för Norrbotten"

Två av tre företag i Norrbottens län som försökt rekrytera nya medarbetare har haft svårt att hitta rätt kompetens. Rekryteringsbehovet är stort inom alla branscher. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät som presenteras idag.

De flesta företagen i Norrbotten upplever svårigheter med rekryteringen.

De flesta företagen i Norrbotten upplever svårigheter med rekryteringen.

Foto: Jessica Tervaniemi

Luleå2018-04-18 08:04

Rekryteringsproblemen får allvarliga konsekvenser för många företag i länet. Vart tredje företag uppger problem som hindrat en planerad expansion.

Sex av tio företag har försökt att rekrytera medarbetare under de senaste sex månaderna. Av dessa anser 68 procent att det varit svårt eller mycket svårt, vilket innebär en ökning med 16 procentenheter sedan rekryteringsenkäten senast genomfördes för två år sedan.

– En förutsättning för att företagen i Norrbotten ska kunna växa och skapa välstånd i regionen är att de kan hitta rätt medarbetare, säger Jan-Olov Nordström, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.

Svenskt Näringsliv har sedan i slutet av 1990-talet kartlagt företagens rekryteringsbehov via rekryteringsenkäten. Årets undersökning besvarades av 235 företag i Norrbottens län och trenden är tydlig, fler företag har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens.

Det råder brist på arbetskraft i Norrbotten. Att företag inte får tag i den personal som verksamheten är i behov av är tillväxthämmande och får allvarliga konsekvenser. Vart tredje företag svarar att rekryteringssvårigheter hindrat en planerad expansion. Samtidigt har 37 procent av företagen fått minskad försäljning eller tvingats tacka nej till uppdrag till följd av svårigheter att rekrytera medarbetare.

– Det är en ödesfråga för Norrbotten att kunna rekrytera framtida medarbetare. Jag har exempel på företag som på grund av pensionsavgångar kommer att behöva nyrekrytera mer än halva sin personalstyrka inom de kommande åren. Vi behöver bli fler helt enkelt, säger Jan-Olov Nordström, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!