Den sjätte spelaren

Han är rösten som både publiken och spelarna känner igen. Nu laddar Toyne Ringwald, 46, för den historiska SM-finalen mellan Luleå Hockey och Skellefteå AIK. – Det känns som att åka luftballong utan botten i korgen, säger ståplatsprofilen.

Toyne Ringwald.

Toyne Ringwald.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2013-04-14 08:23

Hur länge har du följt Luleå Hockey?
– Sedan jag var 16 år, året innan de gick upp i elitserien. Det var en kompis som tog med mig på en match och det ledde till att jag skaffade säsongskort. Det var faktiskt hockeyn som gjorde att jag stannade kvar i Luleå i stället för att gå en utbildning i Jokkmokk. I stället för att gå eldrift så gick jag fastighetsdrift.

Har ditt engagemang vuxit med åren?
– Ja det har det. Det fanns en tid när jag hade  små barn och jobbade på annan ort och det inte fanns internet eller facebook. När jag sedan flyttade tillbaka till Luleå och ungarna var stora så kände jag att man bidrog mer på ståplats än sittplats. Det kändes ganska naturligt att byta sektion.

Hur länge har du följt matcherna från ståplats?
– Det var där jag började. Sedan blev det några års frånvaro och nu har jag stått där i 5-6 år.

Hur många bortamatcher åker du på under en säsong?
– Det brukar bli cirka 10-15 stycken plus slutspelet. I höstas hade jag nio matcher på raken, hemma och borta, i en svit som jag var på. Förra våren blev det som mest jag elva matcher i svit.

Hur fixar du det med ditt jobb på Akademiska hus?
– Det handlar om konstruktiv reseplanering (skratt). Redan när Luleås spelschema släpps på hösten så lägger jag in matcherna i kalendern. Om det är bortamatch på torsdag och lördag så kan det hända att jag tar en semesterdag på fredag för att vänta in helg¬matchen.

SM-final mellan Luleå och Skellefteå, vad har du för känslor?
– Jag är fylld av förväntan och det är jävligt pirrigt. Det känns som att åka luftballong utan botten i korgen. Man vill inte falla ner utan hålla sig kvar på toppen. Det är skräckblandad förtjusning, vi får bara inte förlora och det skulle vara så underbart om vi vann.

Hur tror du matchserien kommer att utvecklas?
– Jag hoppas att det blir en ärlig fajt med två hungriga lag och två publik¬delar som kommer att göra allt för att vinna. Om ett vanligt derby har bra inramning så är det här ståpäls. Jag kan ta en förlust vilken dag som helst men inte om det beror på felaktigt domslut. Till exempel om det blir ett bortdömt mål som ställer till det och domaren hamnar i fokus. Då är det lätt hänt att känslorna far i väg.
– Jag avundas verkligen inte de som ska döma den här SM-finalen.

Vilket lag har största pressen på sig?
– Skellefteå, helt klart. Det är tredje året i rad de är i final, de vann grundserien och de har blivit haussade av alla hockeyexperter. Luleå kommer underifrån och spelar final för första gången på 16 år. De blir lite som en joker.

Tror du Skellefteå känner av pressen?
– Jag hoppas verkligen de skakar i skrillorna, att de knyter sig för dem och att de inte kan spela ut.

Är du orolig för att det ska bli stökigt mellan supportrarna?
– Nej jag tror att det är lugnt så länge media låter bli att skriva upp någon slags hatstämning mellan oss.

Beskriv hur en vecka före en SM-final ser ut?
– Det här är en hockeyupplevelse man inte kan ha för sig själv. Det är mycket jobb med att fixa biljetter och det är resebokningar. Det är många supportrar som bor i södra Sverige som vill ha hjälp för att kunna vara med om den här händelsen.

Om vi går in på spelarkritik, vilka spelare tycker du har levererat och vilka vill du se mer av?
– Jag har lite svårt att se spelarnas jobb på isen när jag står med ryggen mot rinken 97 procent av matcherna (skratt), men jag brukar kolla matcherna i repris. Jag tycker Dean Kukan har varit riktigt bra och Johan Fransson som tidigare fått mycket skit har kommit starkt i slutspelet.
– Jag vill se mer av Toni Koivisto och Mika Pyörälä när det gäller målproduktion.

Du både syns och hörs på läktaren, är du trött efter en match?
– Det beror på vilken läktare vi stått på. Den i Karlstad är ingen höjdare (skratt). Där är det fysiskt jobbigt eftersom det krävs akrobatik för att överhuvudtaget lyckats hålla sig kvar.

Brukar du bli hes?
– Jag är hes en gång per år och det är mellan september och april. Det brukar gå över lite grann under jul¬uppehållet.

Till sist, hur slutar SM-finalen 2013?
– Det kommer att bli jämna matcher men det blir Luleå som vinner med 4-2. Så vi blir svenska mästare på hemma¬plan, tyvärr så är det en måndag så det kommer att bli en seg vecka på jobbet (skratt).

Toyne  Ringwald
Ålder: 46.
Yrke: Fastighetsskötare.
Familj: Särbo.
Bor: Porsön, Luleå.
Intressen: Sport, musik (är själv trubadur), fjällvandring.
Favoritspelare i LHF genom tiderna: Jarmo Myllys.
Slutspelspuls mellan 1-10: 12.
Aktuell: Klackledare  som stöttar Luleå Hockey
i jakten på klubbens första SM-guld sedan 1996.

Klicka här för att komma till vår finalsajt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om