Sommaren 2018 samlades cirka 4 200 fästingar in från hela Norrland och 2019 närmare 1 000 fästingar från de tre nordvästligaste länen i landet med hjälp av allmänheten.
– Det finns väldigt mycket tajgafästingar i Norrbotten jämfört med Västerbotten och Jämtland, säger Anna Omazic.
Hon säger att man ännu inte exakt vet varför och att man skulle behöva forska flera år för att få veta mer.
– Många av de insamlade fästingarna kommer från Norrlandskusten och det ser likadant ut på den finska sidan. Till skillnad från den vanliga fästingen trivs tajgafästingen i lägre temperaturer och verkar trivs runt skärgården och öarna i bottniska viken.
TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation är en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor via bett av fästingen. Tajgafästingen kan bära på två varianter av TBE-viruset som är farligare för människan än det vanliga TBE-viruset. Det är en sibirisk variant av TBE och en variant som kallas Far Eastern.
Värddjuren är bland annat små gnagare, harar, rådjur och fåglar.
– Många av fästingarna som vi fått in under 2018 och 2019 kommer från hundar och katter, de rör ju sig väldigt mycket i skog och mark.
Hur ser tajgafästingen ut?
–Du som lekman kan inte se någon skillnad, man behöver ett mikroskop. Hos den vanliga och tajgafästingen är hanen svart med ett hårt skal över bakkroppen, honan är ofta rödbrun men inte hård på samma sätt.