Det föddes många barn i Sverige 1987-1992, och åren i kanterna till den ramen. När Luleå tekniska universitet (LTU) blickar ut över utbudet av studenter framöver så handlar det om de som är 18-24 år. En mycket mindre grupp.
LTU riskerar att få färre studenter åren som följer. En faktor som också talar för det är att antalet som inför höstintaget sökte Luleå som förstaval är färre än på senare år.
Men det behöver inte alls bli färre studenter vid LTU, menar däremot Petra Rantatalo, chef för utbildnings-och forskningsenheten. Till hösten finns 2 600 nybörjarplatser för flerårsstudier, och de kommer att fyllas, säger hon.
– Ja, vi fyller ut det.
Antalet är fler än de som togs in hösten 2015 och i nivå med intaget hösten dessförinnan. Men 2013, då togs hela 2 900 studenter emot vid höstintagningen. Sedan dess har en anpassning skett, och då av ekonomiska skäl, uppger Petra Rantatalo.
Bland flyktingar som sökt sig till Sverige finns många yngre som med tiden kan hamna i högre studier, och fyller då på de nu små årskullarna. Det som också hör till bilden är i vilken utsträckning studenter hoppar av eller kommer tillbaka. Dessutom är det inte bra att fokusera enbart på de yngre årgångarna, menar Rantatalo.
– Vi behöver också intressera oss för de som är litet äldre och som inte tagit steget in ännu, säger hon.
Det finns omkring 15 000 personer som studerar vid LTU, inklusive utbildningsorterna Piteå och Skellefteå samt kurser. I slutändan kommer universitetet att lyckas hålla ställningarna, bedömer Petra Rantatalo.
– Vi kommer nog att ligga på 14 500 till 15 000. Vårt fokus ligger på att attrahera de som vill studera.