Men det är trots allt inte någon slump att han gjort sådana framsteg på flygteknikgymnasiet.
– Den lilla skalan är hemligheten skulle jag tro. Det finns alltid lärare, jag eller någon från teamet på plats. Man faller inte in som bara en i mängden och då är det svårare för elever att hamna "mellan stolarna", säger Ellinor Bäckström Larsson, rektor på flygteknikgymnasiet.
I tät anslutning till Kallax flygplats ligger gymnasiebyggnaden där för nuvarande ett 50-tal elever läser matematik, svenska och skruvar i flygplan eller helikoptrar. En blandning av teori och praktik.
Det är här som Joel Karppinen under tre år gått från klarhet till klarhet.
– Jag tror en viktig del är att han blivit bemött som en människa och tillsammans har vi kommit fram till hur han kan utvecklas, säger Ellinor Bäckström Larsson.
– Jag tror ett misstag många skolor gör är att de hanterar alla personer med ADHD eller Aspergers på exakt samma sätt, det funkar inte. Alla har olika problem och varje människa är unik.
Hon anser att det är omöjligt att tro sig förstå en elevs problem bara genom att läsa ett utlåtande på ett papper.
– Man måste prata med eleven själv och föräldrarna.
Trots arbetet de gör för att alla ska klara av sin skolgång så blir hon fortfarande till sig av glädje då hon ser Joel Karppinen i skolan och hur bra han presterar.
– Jag springer på honom nästan varje dag i korridoren och varje gång tänker jag bara: "herregud vad han har utvecklats". Inte bara i skolbänken utan socialt också, säger Ellinor Bäckström Larsson.