Den dolda sjukdomen
40.000 svenskar har medfödd immunbrist. Men bara 1.500 är kända.- De drabbas av återkommande infektioner som gör dem mycket trötta. Och det är sällan som läkare upptäcker sjukdomen, de tror att den är mycket sällsynt, säger docenten och läkaren Rolf Gustafson.
- De som har en immunbrist har ofta ingen feber och sänkan är normal. Och så ser de ut att vara friska. Men de behöver få penicillin väldigt ofta. Och det gör dem trötta, ja många är så trötta att de inte orkar göra någonting efter jobbet.
Samtidigt som Gustafson säger det är han kritisk mot läkarkåren.
- Läkare borde fråga sig varför en patient har ständiga infektioner. Många läkare funderar inte ens på immunbristsjukdomar, de tror att de är sällsynta. Men så är det inte, ny kunskap har gett oss ny insikt men den har tyvärr inte spritt sig bland läkare.
Eländiga liv
Gustafson var tidigare chef på immunbristavdelningen vid Huddinge sjukhus i Stockholm. Han berättar om patienter som fått diagnos efter 30-40 år.
- De har haft eländiga liv och inte orkat göra så mycket. I en del fall har förtidspensionärer kunnat börja arbeta efter att ha fått behandling. Ja, alla som har immunbrist kan leva ett någorlunda normalt liv om de får diagnos och sedan behandling.
Den vanligaste medicinen mot immunbrist är gammaglobulin men penicillin används också.
- Alla som misstänker att de har immunbrist borde ta sig till sin vårdcentral och ta blodprov - det kan göras från Kiruna i norr till Ystad i söder - analysen är enkel att göra, säger docenten Rolf Gustafson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!