Är affären mellan Lulebo/Luleå kommun och Rikshem verkligen så bra som kommun ledningen säger? Det var frågan som dominerade debatten när affären klubbades i fullmäktige på måndagen.
För att affären är bra – det hävdade kommunalrådet Niklas Nordström med emfas.
– Det är den bästa affär som gjorts. Vi tar ett grepp som ingen gjort norr om Uppsala, sa han.
Rikshem köper 1 600 lägenheter och fem äldreboenden för 1 638 000 000 kronor. Lulebo får ett direkt tillskott på 850 miljoner enligt Nordström och undgår att betala skatt på 200-250 miljoner på grund av affärens upplägg.
– Det är väldigt bra betalt. Lulebo får pengar att bygga 1 000 nya lägenheter. Luleå får en ny professionell hyresvärd som åtar sig att bygga 560 nya lägenheter och att ta ett socialt ansvar, sa Nordström.
Han hänvisade till "all expertis" bedömt affären som osedvanligt fördelaktig och dömde ut kritiken som "oseriös".
Socialdemokraterna fick fullt stöd av moderaterna i sin syn på affären men den ifrågasattes starkt från många andra håll. Vänsterpartiets Nina Berggård efterlyste en rejäl genomlysning av vilka konsekvenser affären får för Lulebo och kommunen, inte minst ekonomiskt.
– Det går inte att fatta bra beslut utan bra underlag, sa hon.
Jonas Brännberg (RS) var inne på samma linje.
– Vi har inget underlag som säger att detta är en bra affär. Det har reducerats till att kommunledningen säger att det är en bra affär, sa han.
I början av juli avslöjade Kuriren att varken Lulebos styrelse eller kommunledningen begärt någon redovisning av effekterna för Lulebo av affären. Kuriren kunde då visa den analys som Lulebos ledning gjorde på eget bevåg – minus 62 miljoner kronor i intäkter per år. Den rapporten nyttjas nu av kritikerna.
Även SD, Centern och Folkpartiet var kritiska och det gällde
– Det är kommunledningen som gjort affären, Lulebo har inte varit med och det är tråkigt, sa Thomas Olofsson.
Carola Lidén (C) var inne på samma lin je.
– Hanteringen har inte varit tillfredsställande. Är detta det bästa för Luleå? Det vet vi inte, sa hon.
Miljöpartiet är också kritiskt men säger ja till affären. Det gjorde även Landsbygdspartiet och KD.
– Bostadsbristen, vi säger ja på grund av den, sa Anette Asplund (KD).
Kravet på en återremiss föll och själva beslutet röstades igenom med siffrorna 46 för, 10 emot och två nedlagda röster. Tre röster saknades.