På papperet är alla överens om att de delade turerna ska avskaffas. Om det hade räckt med det skulle de redan varit borta för tre år sedan. Målet är nu satt till 2016 och det tror socialförvaltningen att man ska klara.
Men samtidigt sägs det i en färsk rapport till socialnämnden att arbetet går med "något lägre fart under 2014". Detta gäller på äldreboendena (vård- och omsorgsboenden), den del av verksamheten som har flest delade turer.
– Ja, där sticker vi ut. Och vi för samtal med personalen om att lösa det på de respektive arbetsplatserna, säger Maria Wallström, chef för vård- och omsorg.
I dag är delade turerna avskaffade på det nya boendet Bergviken samt på boendena i Råneå. Men i Råneå infördes en schemamodell som personalen själv tog fram sedan man förkastat ledningens modell med så kallade integrerar natt och dag (alla måste jobba både dag- och nattpass).
Dessa modeller måste få sätta sig och utvärderas innan man går vidare. Näst på tur står Solbacken (före detta Sundsgården). Men Wallström flaggar redan nu för framtida problem.
– Det kan bli omöjligt att klara detta på de små enheterna. Vi måste ju lyfta detta, säger hon.
Inom hemtjänsten och på gruppboenden har arbetet inte ens inletts.
– Nej, vi har inte börjat ännu. Vi gör det till hösten, säger Gabriella Sjöström, chef för hemtjänsten.
Orsaken är enligt henne att arbetet fokuserats på att komma till rätta med ett stort underskott samt med att införa en ny metod för rapportering av den tid och arbete som personalen utför hemma hos kunderna.
Klarar hemtjänsten det till 2016?
– Det är jättesvårt att säga. Vi har ju också kravet på oss att alla har rätt till heltid. Jag tror att det kommer att förekomma delade turer även i framtiden, säger Sjöström.
Inez Thomasson Olofsson på Kommunal är inte särskilt förvånad över hur långsamt löftet infrias.
– Det går jättesegt även om det nu finns flera hus där man nu jobbar med sina enhetschefer för att hitta lösningar. Men slutresultatet blir nog så att de delade turerna ändå kommer att finnas kvar, säger hon.
Hur menar du?
– Ja, det kan ju bli så att man frivilligt väljer att jobba kvar med delade turerna om alternativet man erbjuds är ännu sämre. Det talas ju om långpass i stället och då blir det ett val mellan pest och kolera, säger Inez Olofsson.
Hon menar att de som blir kvar med delade turer måste kompenseras med högre lön.