Problemet är pengarna och att löftet getts tidigare.
- Om den externa utredaren kommer fram till att det behövs X antal miljoner kommer kommunfullmäktige att bestämma. Socialförvaltningen har inte pengar utan det måste tas utöver budget, redovisade Yvonne Stålnacke utan att ange belopp.
På det livliga stormötet i går där kommunpersonal mötte politiken levererades också kritik mot hanteringen av scheman. Så till den grad att Yvonne Stålnacke och socialnämndsordförande Margareta Bladfors Eriksson reagerade.
Tjänstemännen fick i kritiken bära hundhuvudet liksom systemet där det enligt vittnesmålen inte får redovisas i vilken grad personalen utför administrativt arbete, för sådant ska ju inte finnas, som det hette.
Ordningen, där folk jobbar mer än vad som är sagt, beror på att det fattas personer till jobbet som måste göras, löd resonemanget vidare.
Höll inte
Bakgrunden är att Luleå kommun utlovade heltidsjobb inom socialen. Då ökade förekomsten av delade turer.
- Hur trodde ni det skulle gå att införa heltid utan att tillföra pengar, undrade Tina Mattsson.
- Med fler på heltid kan du minska på vikarier, svarade Yvonne Stålnacke.
Delade turer grundas på att gamlingars och andras behov av omsorg är stort på morgonen och vid läggdags. Därför jobbar många kommunanställda några timmar, blir lediga, och jobbar sedan på nytt. Samma dag.
- Man blir straffad med det för att heltiden kom, sade Shiler Faiqi innan mötet.
Hemtjänstkollegan Carina Andersson redovisar arbetstiden 07.00-12.00 och åter arbete 16.00-21.00.
- De som bor utanför stan får väl snylta in sig någonstans under mellantiden.
Nytt försök
Anställda har försökt få bort de delade turerna. Socialdemokraterna lovade inför valet 2010 att så skulle ske. Men icke.
- Tjänstemän har utrett att det behövs tillskott årligen på 45 miljoner. Vi har inte lösningen utan trycker på att det ska tas in en extern utredare, säger Lena Larsson, ordförande i Kommunal i Luleå.
En extern utredare får nu bollen.