Parterna är överens om att så kallade delade turer inom kommunal vård och omsorg ska bort, åtminstone ofrivilliga sådana. Men förhandlingarna mellan arbetsgivaren Luleå kommun och fackförbundet Kommunal avslutades på måndagen oenigt i schemafrågan.
– Det vi inte är överens om är en metod som vi vill prova. Man lägger en schemastruktur med integrerad dag och natt och tar på så sätt bort delade turer, säger Mikael Lekfalk, socialchef.
Sådana scheman har lagts på det nyöppnade äldreboendet på Bergviken.
– Där innebär det konkret att varje person jobbar två eller tre nätter på en schemaperiod, säger Mikael Lekfalk.
Schemaperioden han refererar till är fyra veckor, men det finns exempel på längre cykler.
Fler boenden
Lekfalks avsikt är att testa schemat på minst en till arbetsplats.Men Kommunal vill att systemet på Bergviken ska utvärderas innan man inför det på andra håll, med hänvisning till att det är en stor omställning för medlemmarna.
– De som jobbar natt nu har av olika anledningar valt nattjobb. Då jobbar man bara natt och bygger sitt liv efter det. Och de som jobbar dag har inrättat sitt liv efter det, säger Inez Thomasson Olofsson.
Större rörlighet
Arbetsgivaren vill också att personal ska röra sig mellan olika verksamheter, för att på så sätt slippa håltimmarna som delade turer innebär. Mikael Lekfalk kallar lösningen för "geografiska kluster".
– Det bygger på att man har ett geografiskt område som är rimligt. Det är inte tänkt att man ska fara och flänga över hela kommunen. Det finns medlemmar i Kommunal som är intresserade av att kompetenshöja sig vilket innebär att man kan jobba inom andra delar. Till exempel om man jobbar i hemtjänsten och kan tänka sig arbete i psykiatrin, säger han.
Där har facket sagt ja, med vissa förbehåll.
– Man ska vara jättenoga med att det ska vara geografiskt nära så att man till exempel inte måste röra sig mellan Bergnäset och Björkskatan. Sedan får dagarna heller inte blir hur uppdelade som helst.
Krävde ersättning
Målet är att ofrivilliga delade turer ska vara borta senast vid utgången av 2016. Det politiska löftet att avskaffa systemet senast den 1 januari 2014, har inte infriats.
– Därför yrkade vi på någon form av ersättning till dem som går delade turer, under tiden man jobbar för att få bort det. Men det avvisades av arbetsgivaren, säger Inez Thomasson Olofsson.