Delade turer kan avskaffas

Om ledningen agerar snabbt och kraftfullt kan problemet delade turer bli historia.
Men det gäller att belöna den personal som vill jobba delade turer.

GAMMAL KAMP. Motståndet mot delade turer har pågått länge, här en demonstration vid stadshuset för drygt ett år sedan.
Foto: Sara Lindqvist

GAMMAL KAMP. Motståndet mot delade turer har pågått länge, här en demonstration vid stadshuset för drygt ett år sedan. Foto: Sara Lindqvist

Foto:

Luleå2012-12-13 06:00

Det krävs att ledningen nu vidtar snabba åtgärder för att avskaffa de delade turerna. Annars riskerar kommunens och socialförvaltningens ledning att förtroendet bland medarbetarna fortsätter att sjunka.

Det skriver den konsult som studerat problemet och nu lägger fram förslag på hur knuten kan lösas:

Uppmuntran - inte förbud
Det finns ingen anledning att förbjuda delade turer utan i stället uppmuntra dem som vill jobba så, med mer betalt och med bättre schema för övrigt.

Problemet är inte schematekniskt, det går att förbättra situationen om arbetslagen inom hemtjänst, på äldreboenden och gruppboenden samverkar planeringen av arbetet.

Schemaläggningen bör decentraliseras och flyttas närmare personalen som uppmuntras att själva ta det ansvaret. Ledningen ska stötta men mer konkret än i dag.

Redan i dag lyckas en del enheter organisera arbetet utan delade turer. Slår man ut antalet delade turer på alla anställda är de mycket få men de passen fördelas ojämnt.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke lovade i valrörelsen att de ofrivilliga delade turerna skulle bort och säger nu:

- Jag har inte läst rapporten men jag är inte förvånad över att den säger att problemet går att lösa, det har man redan gjort på en del håll.

Skjuter till pengar
Stålnacke menar att detta i första hand blir en fråga för socialnämnden men säger:

- Vi har sagt att frågan ska lösas och att vi ska skjuta till pengar om det krävs.

Utredaren menar att det är bråttom.

- Jag tycker också det är bra om det går fort, frågan har varit levande länge nu, säger Stålnacke.

Håkan Dahlqvist, personalchef på socialförvaltningen, säger att rapporten tas upp i socialnämnden i dag torsdag och i arbets- och personalutskottet på måndag.

- Rapporten är ju beställd av politikerna och vi avvaktar vilka slutsatser de drar av den. Sedan får vi leverera vad de beställer, säger han.

För drygt tio år sedan infördes schemasystemet Time care. Systemet skulle ge den enskilde större valfrihet men redan 2002 skrev Kuriren att personal och fack ansåg att resultatet blev det motsatta. Principen att en anställd inte skulle behöva jobba både varannan helg och delade turer kunde inte hållas.

2008-2010 infördes rätt till heltid vilket ledde till ökad kritik från personalen om försämrade scheman.

Frågan blev het i valrörelsen och Socialdemokraterna sattes under press och lovade avskaffa den.

I fjol lyckades en utredning inte lösa frågan och kommunen tog hjälp av konsulten Alamanco AB vars 50-sidiga rapport nu är klar.

Delad tur innebär två kortare arbetspass samma dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!