Regionråden positiva till covidpass – oppositionen emot

Samtidigt som publiktaket snart lyfts råder det delade åsikter inom Region Norrbotten kring vilken nytta ett vaccinpass skulle kunna göra.

"Förhoppningsvis blir det en icke-fråga lite längre fram när vi har en väldigt hög vaccinationsgrad, men vi är inte riktigt där än", säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP), som tror att vaccinpass skulle kunna hjälpa till för en snabbare öppning av samhället.

"Förhoppningsvis blir det en icke-fråga lite längre fram när vi har en väldigt hög vaccinationsgrad, men vi är inte riktigt där än", säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP), som tror att vaccinpass skulle kunna hjälpa till för en snabbare öppning av samhället.

Foto: Pär Bäckström/Frilans (Arkivbild)

Luleå2021-09-07 15:20

Under tisdagens presskonferens meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att publiktaket vid offentliga sammanhang lyfts från och med 29 september. Samtidigt undersöker man om och hur ett vaccinpass skulle kunna införas under en övergångsperiod

– Vi har ingen officiell inställning i regionen, men min uppfattning är att det trots allt är bra och kan snabba på öppnandet av samhället, anser regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) angående vaccinpassen.

Han tror att vaccinpass, tillsammans med provtagning för personer som inte är vaccinerade, skulle kunna hjälpa till att öppna upp evenemang även för de som inte vill eller kan ta vaccinet.

– Vill man inte ha vaccinet, man kanske är allergisk, då måste det finnas någon möjlighet även för dem och då är provtagning det som står till buds.

undefined
"Ett pass garanterar inte att smittan inte sprids. Även om du är fullvaccinerad kan du fortfarande sprida smitta och bli sjuk, förhoppningsvis lindrigare, men ändock", förklarar oppositionsrådet Marianne Sandström (SD) som inte tror på vaccinpass som en lösning.

Oppositionsrådet Marianne Sandström (SD) tror inte att en sådan lösning skulle funka och menar att de vaccinerade som inte provtas fortfarande kan sprida smittan, även om risken är mindre.

– Det är olyckligt att folk väljer att inte vaccinera sig och att det sprids anti-vaccinpropaganda, men sen finns det också människor som inte kan vaccinera sig av medicinska orsaker som har blivit avrådda.

Hon skulle helst se att debatten lades ner helt.

– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi och vi ser helst att vi inte har de här folksamlingarna över huvud taget. 

undefined
"Jag är också beredd att tänka att man skulle kunna bredda det om man ser att det behövs", säger regionrådet Linda Frohm (M) som först och främst vill införa vaccinpass vid sport- och kulturevenemang samt nattklubbar.

Regionrådet Linda Frohm (M) är positivt inställd till ett pass och tror att det skulle kunna använda vid kultur- och sportevenemang, men även vid nattklubbar.

– I grunden är jag emot allt som inskränker på individers frihet och möjlighet att välja själv, men i det läget vi hamnat i nu tycker jag att det i vissa verksamheter skulle kunna vara bra.

Hon tror dels att vaccinationsviljan skulle öka, men precis som Kenneth Backgård, även att samhället skulle kunna öppna snabbare.

undefined
"Om vi ska kunna ställa oss bakom ett pass så måste det finnas ett kunskapsunderlag som pekar på att det blir bättre och att det blir fler vaccinerade", säger oppositionsråd Glenn Berggård (V) som menar att det fortfarande finns för många frågetecken.

Glenn Berggård (V), oppositionsråd, är inte säker på att fler skulle bli vaccinationsbenägna och menar att det fortfarande finns för många frågetecken.

– Vad blir den samlade nyttan i det? Kommer det att innebära en lägre smittspridning eller inte? Och innebär det att de som inte är vaccinerade kommer att vaccinera sig eller kommer deras uppfattning att bli än mer bestämd?

– Om vi ska kunna ställa oss bakom ett pass så måste det finnas ett kunskapsunderlag som pekar på att det blir bättre och att det blir fler vaccinerade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!