Delade meningar om ny asyllag

Efter striden mellan regeringspartierna är det nu klart att de flesta ensamkommande får stanna i Sverige. Fredrik Lundh Sammeli (S) välkomnar förslaget.

Enligt Fredrik Lundh Sammeli är migrationspolitiken en av de tunga frågorna inför valet.

Enligt Fredrik Lundh Sammeli är migrationspolitiken en av de tunga frågorna inför valet.

Foto: Linda Kask

Luleå2017-11-27 19:34

På presskonferensen på Rosenbad meddelade regeringen att majoriteten av dem som sökte uppehållstillstånd innan den 24 november 2015 får stanna i Sverige. De som inte får stanna är "de ensamkommande som kommit efter 24 november 2015 eller med en kortare handläggningstid än 15 månader". Det skriver regeringen i ett pressmeddelande. Lagförlaget kan komma att träda i kraft nästa sommar, och fram tills dess kommer utvisningarna att fortsätta. Kostnaderna är ännu oklara, enligt migrationsministern Helené Fritzon (S) som uttalade sig på presskonferensen.

– Nu går vi in i samtal med övriga partier, efter det kommer vi med beräkningar, sade hon.

Fredrik Lundh Sammeli (S) välkomnar förslaget. Han framhåller att det är viktigt att få bukt på de långa väntetider som stockat igen processen.

– Dels vill vi skapa ordning och reda i migrationspolitiken samtidigt som vi nu ser möjligheten att hantera det som blivit baksidan av att så många kom till Sverige under 2015, säger han.

Hur skulle lagen påverka i Norrbotten?

– Det är för tidigt att säga, eftersom det är en individuell prövning för varje person. Men det kommer leda till att kommunerna måste möta upp det här på ett bra sätt. Det är också ett viktigt besked, säger han.

Meta Wiborgh utsågs i år till årets Luleåbo för sitt engagemang för ensamkommande. Hemma hos sig har hon fyra ensamkommande som inneboende. Alla fem såg den livesända presskonferensen om nya lagförslaget.

– Allt som får människor att stanna här är jättebra, men det kommer bli en tung kväll här hemma, säger hon.

Två av killarna ser nu ut att få stanna, eftersom de kom till Sverige före 24 november 2015. Två måste åka, enligt de kriterier regeringen nu satt upp (se faktaruta). I deras fall stjälper det nya lagförslaget dem med bara veckor.

– Du kan ju tänka dig att sitta bredvid någon som inte får stanna… Och det pågår hela tiden i den här gruppen av ensamkommande. Många som inte får stanna går ner i depression och har det förfärligt tungt, säger hon.

Utöver det regeringen nu föreslår vill hon att säkerhetsläget i främst Afghanistan tydligare ska slås fast.

– Situationen där förvärras vecka för vecka, så det behövs en ny bedömning om säkerhetsläget. Då kan de som kom efter den 25 också få stanna, säger hon.

Möjligheten till uppehållstillstånd gäller de ensamkommande som

•sökte asyl senast den 24 november 2015,

•har väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket,

•har fått sin asylansökan prövad enligt den tillfälliga lagen (dvs efter den 20 juli 2016)

•har fått beslut som vuxna,

•studerar eller har studerat och har för avsikt att fortsätta att studera på gymnasiet,

•befinner sig i landet, och

•inte begått brott.

Källa: Miljöpartiet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om