Debatt om psykisk ohälsa

Få bort den negativa attityden mot psykisk ohälsa! Det tycker projektet Hjärnkoll som på fredagen bjöd in politiker till debatt.

Diskriminering. "Vi vill få bort de negativa attityderna som finns kring psykisk ohälsa", säger Marie Öhman, kampanjledare för Hjärnkoll i Norrbotten.

Diskriminering. "Vi vill få bort de negativa attityderna som finns kring psykisk ohälsa", säger Marie Öhman, kampanjledare för Hjärnkoll i Norrbotten.

Foto: Josefin Silverberg

Luleå2014-05-09 13:49

På fjorton platser runt om i landet genomfördes på fredagen aktiviteter för att lyfta problemet med psykisk ohälsa. Vid gula paviljongen i Luleå fanns flera partier representerade för att disktera situationen för dem som lider av psykisk ohälsa. Marie Öhman är kampanjledare i Norrbotten för regeringsuppdraget Hjärnkoll, som drivs av myndigheten Handisam och nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH).

– Trots att psykisk ohälsa är så vanligt så diskrimineras många som lider av det på sina arbetsplatser. Vi vill att politikerna lyfter frågan och börjar arbeta förebyggande. Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag.

Hjärnkoll har idag över 300 ambassadörer runt om i landet och 14 stycken i Norrbotten. Deras uppgift är att verka för ett öppnare och mer inkluderande samhälle. Pia Johansson är ambassadör sedan hösten 2011 och har i egenskap av anhörig sett psykisk ohälsa på nära håll.

– Vi vill trycka på att alla har samma rättigheter trots att vi är olika och öppna upp för ett samhälle som rymmer människor med olika psykiska funktionssätt, säger Pia Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om