De ville påverka granskningen

Både Niklas Nordström och Lulebos styrelse försökte påverka granskningen av Rikshemsaffären. De ville byta revisor och ogillade de frågor som ställdes.

Nöjda. Kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström, var glada över att Rikshem med vd Jan-Erik Höjvall valt att etablera sig i Luleå. De är nu nöjda med den granskning som gjorts av affären, en granskning som både Lulebos styrelse och Nordström lade sig i.

Nöjda. Kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström, var glada över att Rikshem med vd Jan-Erik Höjvall valt att etablera sig i Luleå. De är nu nöjda med den granskning som gjorts av affären, en granskning som både Lulebos styrelse och Nordström lade sig i.

Foto: Linda Wikström

Luleå2016-01-29 17:10

På torsdagen släpptes revisionens granskningsrapport av Rikshemsaffären. Som Kuriren berättat stämplade revisionen ett OK för hur kommunen och Lulebo skötte Rikshemaffären.

Men enligt diarieförda dokument som Kuriren tagit del av försökte både kommunalrådet Niklas Nordström (S) och Lulebos ordförande Emma Engelmark (S) påverka granskningen.

Magnus Larsson, den revisor på KPMG i Dalarna som fick uppdraget, var mycket upprörd över detta.

– För KPMGs räkning ser jag allvarligt på skrivelserna eftersom de bägge utstrålar en vilja att misskreditera oss som revisionsbolag, mig och ert omdöme som revisorer. Det finns uppenbart en vilja att KPMG inte ska få granska affären vilket är mycket intressant, skrev han till kommunrevisorerna i Luleå.

Dokumenten är i form av e-brev. Emma Engelmark skrev till revisorerna:

"Styrelsen i Lulebo ser fram emot en granskning ledd av Kommunrevisionen!

Många skeenden kan klargöras på ett annat sätt än som skett i pressen med

braskande rubriker! Vi hade styrelsemöte i tisdags och styrelsen är enig om detta! Dock ser hela styrelsen gärna att revisionen görs med hjälp av annat revisionsföretag än KPMG eftersom vi idag anlitar KPMG. Detta skulle borga för att vi får en granskning som inte färgas av tidigare relationer och som sker av oberoende part. Styrelsen hoppas att man kan få gehör för detta önskemål".

Niklas Nordström har läst de frågeställningar som revisionen ska granska och reagerar så här i ett e-brev:

"Har jag förstått detta rätt att dessa frågor i princip är identiska med Vänsterpartiets frågor som de använt i politiska debatten och också sänt till revisionen?".

Nordström framförde även detta muntligt till Magnus Larsson (se särskild artikel).

Larsson ville att både Engelmarks och Nordströms e-brev diarieförda för att allt ska bli dokumenterat. Han påpekade hur ovanligt detta uppträdande är från de granskade och hur viktigt det är att revisorerna står pall för trycket.

– Eller finns det synpunkter på mig som granskare eller på KPMG som framförts som gör mig och KPMG olämpliga som granskare av detta ärende? Eller vad är problemet?, undrade Magnus Larsson.

Kommunrevisorerna svarade Engelmark att KPMG skulle göra granskningen.

– Hon borde ha bättre vetskap om vad som gäller. Vi är en självständig myndighet och det vore tjänstefel att ta hänsyn till sådan påverkan, säger Lars Lassinantti (S), ordförande för revisorerna.

Han tillbakavisar också att revisorerna skulle ha övertagit Vänsterpartiets frågor.

– Där gäller ingen förtursrätt, alla har rätt att ställa sina frågor, säger Lassinantti och avslutar bestämt:

– Detta har definitivt inte påverkat varken mig eller Magnus Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om