I mars 2013 bildades gruppen Astrid. Sex personer - fem poliser och en beteendevetare - fick i uppdrag att inrikta sig mot brottsoffret.
– Det är inget som jag hymlar om, vi har fått kritik både i brottsofferundersökningar och av våra samverkanspartner. Det här är ett område som vi varit svagt i. Det var hög tid att göra något åt saken, förklarar länspolismästare Håkan Karlsson.
Stöttar brottsoffer
Beslutet om specialsatsningen togs på Astrid-dagen, den 27 november, därav gruppens namn. Numera vill de hellre kalla sig Bosam-gruppen.
Gruppen inriktar sig främst på brottsoffer som utsatts för stalkning, hedersrelaterat våld eller våld i nära relationer.
– Norrrbotten har visat upp jättedåliga siffror under de senaste åren, speciellt när det handlar om våld i nära relationer. Mycket beror på att det handlar om svåra utredningar där de flesta brotten sker i hemmiljö utan vittnen. Ofta orkar inte offret gå genom hela rättsprocessen och det är här vi kommer in, berättar gruppchef Marianne Persson.
Bosam-gruppens uppgift är inte att utreda brotten utan snarare att fungera som ett stöd till brottsoffret.
"Telefonen ringer dygnet runt"
Gruppen tar kontakt med brottsoffret och gör en riskanalys som undersöker om det finns en hotbild. Om offret behöver stöd finns upparbetade kontakter till exempelvis brottsofferjouren eller Freda-mottagningen i Luleå (se annan artikel).
– Vi vill att brottsoffer ska känna sig trygga. Vårt mål är att levererar trygga målsägare till förhör, förklarar kriminalkommissarie Marianne Persson.
Arbetet inriktas till största delen till kategorin våld i nära relationer. För norrbottnisk del handlar om cirka 40 brottsoffer, nästan uteslutande kvinnor, varje månad.
I dag har gruppen arbetat i tio månader. Det har gått för kort tid för att kunna utvärdera något resultat, men engagemanget hos Marianne Persson går inte att ta miste på.
– Min telefon ringer dygnet runt. Det är klart att jag blir engagerad. Det måste vi vara. Jag tror att om vi inte är engagerade, då känner brottsoffret det. Vi är, trots allt, på deras sida.
Räcker det här för att vända de negativa siffrorna?
– Vi skulle kunna vara fler, men jag är glad att myndigheten gjort den här satsningen. Jag tror att det här kommer att växa under de närmaste åren.
Positiva siffror
Länspolismästare Håkan Karlsson är nöjd med Bosam-gruppens arbete.
– Den här satsningen är förstås bra för brottsoffer i Norrbotten, men det är också bra för vår egen del. Jag är övertygad att genom att koncentrera oss på brottsoffret kan vi nå längre i våra brottsutredningar. Jag tror att den här satsningen kommer att ge en effekt även på vårt utredningsresultat - speciellt när det handlar om våld i nära relationer.
Varför är Norrbotten sista polisdistrikt i landet att satsa på ett ökat stöd till brottsoffer?
- Jag tror inte att vi är sist ut i landet, invänder Håkan Karlsson. Det viktiga är dock att nu ser vi att siffrorna från årets första månad pekar åt rätt håll och Bosam har bidragit till den positiva trenden.