Kommer slangtornet att bevaras eller rivas?

Brandstationen i centrala Luleå kan snart vara ett minne blott. Nu larmar två byggnadsantikvarier på Norrbottens museum, Kristin Lång och Marcus Bengtsson: de vill ha byggnaden kvar. Åtminstone det neonbeklädda slangtornet.

Byggnadsantikvarierna på Norrbottens museum Kristin Lång och Marcus Bengtsson vill att hela brandstationen bevaras, i alla fall det ståtliga slangtornet.

Byggnadsantikvarierna på Norrbottens museum Kristin Lång och Marcus Bengtsson vill att hela brandstationen bevaras, i alla fall det ståtliga slangtornet.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå2023-01-03 19:30

Det startade med en insändare i Norrbottens-Kuriren i tisdagstidningen. Skribenterna Kristin Lång och Marcus Bengtsson jobbar dagligen som byggnadsantikvarier på Norrbottens museum. 

Båda oroar sig över att både stationsbyggnaden och slangtornet kommer att rivas till förmån för nya toppmoderna byggnader.

– Vid Norra hamn i Luleå reser sig ett välbekant men märkvärdigt torn. Med sin södra fasad helt i glasbetong, ljusstarka text och med räddningstjänstens sigill blir den forna brandstationens torn ett helt unikt inslag i Luleås stadsbild, skriver de båda i sin insändare och fortsätter:

– Slangtorn som detta var länge helt nödvändiga för räddningstjänstens verksamhet. Slangarna hängdes upp i tornet för att torka och fuktskador kunde på så vis förhindras. I närmare 60 år har slangtornet fått lysa upp staden under vinterns mörker. Teknisk utveckling har dock inneburit att det inte längre finns behov av slangtorn vilket medför att den här byggnadstypen blir alltmer unik i sitt slag.

I och med att räddningstjänsten, ambulanserna och SOS Alarm har flyttat från kvarteret Bävern kommer tomten att bebyggas, men med vad är inte bestämt än.

En arkitekttävling kommer att starta någon gång under mars månad men redan om några veckor kommer allmänheten att kunna beskåda en modell hur kvarteret Bävern kan komma att se ut.

– Tidigare i år presenterade sex arkitektstudenter från Chalmers universitet sina tankar om kvarteret Bävern. Nu har vi har bjudit in eleverna från Chalmers har skissat på den här tomten, säger Kristin Lång.

– Den 17 januari kommer Chalmersstudenterna visa en modell av hur de vill se kvarteret Bävern. Modellen kommer att visas upp på Kulturens hus för allmän beskådan, säger Marcus Bengtsson.

En av eleverna på Chalmers är Ulrik Brokvist, född och uppvuxen i Mörön utanför Luleå.

– Vi kommer att visa vår vision på hur Luleå och framför allt Norra hamn kan se ut. Den modell vi har byggt kommer att visa vår idé hur man kan utveckla stan. Luleå är en världsunik stad med vatten i alla väderstreck, säger Ulrik Brokvist.

Inbjudan till Chalmerselevernas visning har även skickats till flertalet av Luleås politiker, stadsarkitekten Mia Persson och även till stadsbyggnadschef Helen Wiklund Wårell och hennes personal.

– Vi har sett skissen och kommer också att gå på visningen på Kulturens hus den 17 januari. Vi är jätteintresserade av den här visningen, säger Helen Wiklund Wårell.

Hon bekräftar också att en arkitekttävling kommer att utlysas under första kvartalet i år.

– Först ska politiken slå fast vad man vill med kvarteret Bävern. När beslutet är taget kommer tävlingen att utlysas, säger Helen Wiklund Wårell.

Okej, kommer slangtornet att räddas?

– Vi kommer att se på det här projektet med öppna ögon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!