Det här faller väl in på kommunledningens arbetet för att få fler byggföretag som satsar på Luleå.
Enligt Riksbyggen var det från just Riksbyggen signalen lämnades om intresset för att bygga i Luleå.
På måndagen satt företrädare från Riksbyggen i möte med bland andra kommunalråden i Luleå och stadsbyggnadschefen Malin Lagerwall. Socialchefen Mikael Lekfalk har del i överläggningarna.
– De ville visa att de vill komma tillbaka och bli en aktiv byggare i Luleå, säger Malin Lagerwall om besökaren.
– Vi jagar mark i kommunen att bygga på, klargör Roland Askebrand, Riksbyggen, som arbetar med boendeformen Bonum, lika med seniorboenden.
Även kollagen Roger Yrjas, som jobbar med byggen av traditionella bostäder, är engagerad och Riksbyggen uppger att intresset för att bygga i Luleå gäller båda boendeformerna, och då som bostadsrätter.
Riksbyggen har förvaltning i Luleå men gör klart att företaget vill tillbaka långsiktigt med byggverksamhet.
Kronanområdet och centrala delarna av staden är gångbara områden. Sedan tidigare finns ett stort projekt kring järnvägsstationen i Luleå där Riksbyggen och Jernhusen har intressen men det projektet är inte högaktuellt. Ett krux är i vad mån det finns planlagda områden att bygga på eller om detaljplanearbeten behöver starta från noll.
Skanska drog för mer än tio år sedan tillbaka sin husbyggarverksamhet i Övre Norrland. Bolaget har kommit tillbaka till Luleå i form av byggen på sjukhuset i Sunderbyn och Facebooks serverhall, främst andra hallen. Dessutom bygger Skanska boendena åt konceptet Bo klok och mer av det senare ska det bli. Klartecken har getts för att tämligen omgående bygga ett 30-tal bostäder på Kronan enligt detta koncept. Det uppger Mats Eriksson, med projektansvar inom Skanska Hus Norr.
– Luleå, Gällivare och Kiruna är intressanta, kanske även andra orter, säger han.
Skanska äger mark i Gammelstad som möjlig bygga på.