Ursprungligen var det Magnus Lundmans far som hade planer på att bebygga marken för 15-20 år sedan, men planerna förverkligades aldrig. Marken ligger på södra sidan om Älvsbyvägen, mitt emot Sörbyhallen.
– Det är för att hedra hans minne som vi vill gå vidare med det här, säger Magnus Lundman.
I Antnäs har det bara byggts enstaka villor de senaste decennierna. Bristande kapacitet i VA-nätet har gjort att kommunen inte har släppt fram mer bebyggelse. Nu finns ett vattentorn i byn.
– Avloppsfrågan får bli en diskussion i planarbetet. Vi har tittat på ett minireningsverk, säger Hans Å. Strandberg.
De tänker sig att sälja större villatomter, 1500-1800 kvadratmeter stora, med hus. De har kontakt med en husfabrikant och tänker sig att köparna ska kunna välja mellan ett par tre olika typhus. Hans Å. Strandberg förklarar att de är måna om att området ska smälta väl in i Antnäs.
– Vi vill få till stånd en miljö som är harmonisk, även visuellt, säger Hans Å. Strandberg.
De ansöker om att kommunen ska ta fram en detaljplan och att få köpa cirka 3,5 hektar mark av kommunen. Här tänker de sig att bygga mindre radhus och några mindre flerbostadshus.
– Vår tanke är att området ska locka yngre, barnfamiljer och äldre som vill sälja sin villa och bo kvar i Antnäs, fortsätter Hans Å. Strandberg.
Båda områdena skulle tillsammans kunna rymma cirka 25-30 bostäder.
– Det här är en vision, nu är det upp till kommunen att besluta, säger Hans Å.Strandberg.
Planerna har presenterats för kommunens tjänstemän i byggdialogen.
– Ansökan sker på en plats där vi tänkt oss att det ska vara tät bebyggelse. Det är den utvecklingen kommunen vill se nu, frågan är om vi kan säga ja just nu med tanke på VA, just nu finns det inte avlopp att koppla på. Det finns inga beslut fattade, vi handlägger frågan, säger Mia Persson, strateg på kommunstaben.
Området pekas ut i kommunens nya översiktsplan (som är överklagad) som ett framtida bostadsområde.
– Det är inte så ofta vi får in ansökningar som gäller byarna, så det är särskilt glädjande, säger Mia Persson.
– Inom en månad kommer vi att ha fattat ett beslut. En ansökan om direktanvisning tar tid att titta på, en direktanvisning är inget vi lämnar lättvindigt. Vi hoppas komma med ett skyndsamt besked för exploatörernas skull, säger Mia Persson.