"De väljer nog inte att jobba i vården"

Ungdomarna kommer att nobba vårdyrkena, befarar undersköterskan Anna Eriksson.- De vill inte ha ett tungt jobb som inte ger pengar.

VÄLJER BORT. "De unga tjejer som nu kommer in i arbetslivet accepterar inte det föregående generationer gjort", konstaterar undersköterskan Anna Eriksson.Foto: Stig Nordlund

VÄLJER BORT. "De unga tjejer som nu kommer in i arbetslivet accepterar inte det föregående generationer gjort", konstaterar undersköterskan Anna Eriksson.Foto: Stig Nordlund

Foto:

Luleå2012-09-06 06:00

Männen har kunnat säga ifrån, kvinnorna inte.

Det är en av förklaringarna till att gruvjobb och tung industri värderas högre än vårdarbete, resonerar hon.

- Men de unga tjejer som nu kommer in i arbetslivet accepterar inte det föregående generationer gjort, konstaterar Anna Eriksson.

Hon menar att inte bara lönerna inom vårdyrket utan även arbeten som förskollärare och lärare måste prioriteras högre för att tilltala kommande årgångar i yrkeskårerna.

Går precis runt
Igår berättade Kuriren om introduktionsanställningar/ungdomslöner. Utbildningsministern Jan Björklund har uttalat att de kommer att leda till fler ungdomar i arbete.

Redan det ordinarie arbetet som undersköterska är lågt värderat. Lönen för Anna Eriksson, med många år i yrket och arbetande vid Midskogens äldreboende, utgår från heltidslön på 22.000 kronor och hon jobbar 75 procent av det.

- Det går precis runt för mig.

Kommunal uppger att 22.000-23.000 kronor är en vanligt förekommande månadslön för undersköterskor med 20 år i yrket.

Anna Eriksson säger att hon älskar gamla människor.

- Samtidigt är det ett tufft jobb, du jobbar med tunga saker och med människor med demens. Ihop med praktiskt arbete ska du vara psykolog. Mentalt är det ett svårt jobb. Numera finns inte tid till att ge den guldkant som jobbet innehöll tidigare. Det finns inte personal till det, säger hon.

Anna Eriksson tvivlar på att de impopulära delade turerna - med jobb, uppehåll flera timmar och nytt arbetspass samma dag - kommer att tas bort. Trots löften.

Väljer krasst
Något råd till nästa generation arbetskraft ger hon inte.

- Jag behöver inte det, de väljer nog inte vården, ungdomar väljer inte ett tungt jobb som inte ger pengar. Tittar man på yrkesskador tror jag att vi, med både fysiskt och mentalt tungt jobb, har mer skador än de som jobbar med maskiner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om