De utmanar 40 timmars arbetsvecka

Johanna Grimståhl, vd för Brightnest.
Johanna Grimståhl, vd för Brightnest.

Sedan januari har Brightnests medarbetare gått ned i arbetstid med bibehållen lön.

Luleå 22 november 2022 09:31

Från 1935 är söndagen en helgdag och 40 timmars arbetsvecka ett faktum. Johanna Grimståhl, vd för Brightnest, tycker det är förlegat.

– Vi har en etablerad testkultur och vill alltid hitta nya vägar som utvecklar och utmanar oss. Under en längre tid har vi funderat kring hur vi kan utmana status quo med 8–17 dagar och utforska hur den moderna arbetsplatsen kan se ut. Målet har varit att göra en långsiktig och bestående förändring som på riktigt gör skillnad i vardagen, idén om halvdag fredagar kändes därför helt rätt, säger hon. 

Sedan januari 2022 arbetar samtliga Brightnest-kollegor kortare veckor, vilket innebär nästan fem veckors extra ledighet under ett år. 

– Att logga ut vid lunchtid varje fredag ger en förlängd helg med möjlighet till extra tid att spendera på precis det man känner för. Jag brukar känna in helgen med en god kopp på mitt favoritkafé, men hör om allt från drejkurser och avancerade träningspass, till extra tid med kompisar och familj, berättar Theo Collin, produktionsledare för Brightnest. 

Efter snart ett års prövotid ser Brightnest vd bara fördelar.

– Balans i livet ökar vårt välmående, och när vi mår bra blir vi både mer kreativa och produktiva. De ekonomiska skillnaderna är marginella och ingenting som går att ställa mot fördelarna, därför är det numera vårt nya normala. Mer ledigt gör oss ju till bättre konsulter och kollegor, säger Johanna Grimståhl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa