De tre sommerliererna

De tre musketörerna har du kanske hört talas om.
Kanske också tre amigos.
Men hur är det med de tre sommeliererna?

RIKTIG DYRGRIP. I vinkällaren finns bland annat en flaska Romanée-Conti från 1973. Den flaskan som Niklas Lundgren håller i kostar 45 000 kronor och kallas bland annat för gudarnas nektar.

RIKTIG DYRGRIP. I vinkällaren finns bland annat en flaska Romanée-Conti från 1973. Den flaskan som Niklas Lundgren håller i kostar 45 000 kronor och kallas bland annat för gudarnas nektar.

Foto: Joakim Nordlund

LULEÅ2017-12-30 12:30

När man kliver in på restaurang CG:s och möts av tre unga män som alla delar ett yrke och en passion, ja då går tanken osökt till filmklassiker som De tre musketörerna. Men här handlar det om tre sommelierer som gör sitt bästa för att hjälpa lulebor och många andra till nya smakupplevelser.

– Det är ju alltid lika roligt när man lyckas hitta något spännande som den här personen kanske aldrig har smakat eller upplevt, säger Petter Nyberg.

När han började som sommelier på CG:s var han den förste vinexperten som arbetade i krogbranschen i Luleå. Efter det har det hänt en del. I dag finns mellan tio och femton personer enbart i Luleå. Vid sin sida har han i dag också Luleågrabbarna Simon From och Niklas Lundgren som också har genomgått utbildningen till sommelierer.

Snart ringer nyårsklockorna och det är dags för oss att ta klivet in i 2018. Då tar de oss i handen och bjuder på några av sina bästa vintips. Det här är en kväll när de flesta tar med sig flaskorna ut i kylan för att se fyrverkerier och skåla in det nya året.

Där rekommenderar Niklas Lundgren, 24, prosecco före champagne.

– Vi hade champagneprovning här förra veckan och då kom många frågor vad man kan dricka på tolvslaget. Vi provade en cava, en prosecco och champagne och mot slutet var nästan alla överens om att man borde dricka den dyrare och mer komplexa champagnen tillsammans med mat eller i början på kvällen. Att man tar något enklare till fyrverkerierna när man står ute och fryser, säger Niklas Lundgren.

Sedan tillägger han:

– Jag tycker det häftigaste nästan är när man doftar på vinerna. Att hitta de egenskaperna. Och det kommer man inte att hitta när man står ute och fryser. Inte på samma sätt.

23-årige Simon From blev nyligen färdig med sin utbildning. Han är väldigt svag för just champagne och för att fira sin sommeliersexamen köpte han vinkällarens finaste champagne som han sedan bjöd sina vänner på. Det var en flaska Sallon 2002 som kostade drygt 6 000 kronor att köpa.

– Det är klart att det är väldigt mycket pengar för mig men det blev samtidigt en upplevelse utöver det vanliga. Sedan är det ju inte var dag man tar examen, säger han.

Både han och Niklas Lundgren hyllar Petter Nyberg för hans förmåga att på ett kamratligt och bra sätt dela med sig av sina kunskaper.

– Petter är ett lexikon. Han är extremt duktig på alla fakta. Han har en massa teoretiska kunskaper. Han kan om gårdar, producenter, om jordmån och allt annat som hör vinvärlden till, säger Niklas Lindgren.

– Det är otroligt lärorikt att få jobba med en som kan så mycket som Petter, inflikar Simon From.

De tre vinkännarna arbetar samtidigt som servitörer i restaurangen. Den här kunskapen blir en extra bonus för gästerna och allt fler restauranger börjar värdesätta just detta.

– Det har hänt en hel del där faktiskt. Allt fler frågar och vill ha hjälp att hitta rätt. Man märker ju också att gästerna verkligen uppskattar den här hjälpen, säger Simon From.

Och snart stundar nyårsfirande för många. Det är också en kväll när väldigt många vill ha någon form av bubbel.

– Champagne i sig är ett otroligt hantverk. Men det finns jättebra cava och prosecco. Cava och champagne påminner mer om varandra. Prosecco är lite enklare men även den kan vara väldigt god, säger Petter Nyberg.

Samtidigt varierar smaken också hos vinkännare.

– Och det är bara bra. Simon gillar ju champagne och Niklas kan, utöver vinerna, också väldigt mycket om cocktails. Vi kompletterar varandra på ett fint sätt, säger Petter.

Är spannet i smak mellan bubbeldrickat lika stort som det är mellan de olika röda vinerna?

– Kanske inte. I regel arbetar man med ett smalare druvutbud. Det gör nog att spannet inte blir lika stort, säger Petter.

Finns ditt hjärta i det röda vinet?

– Det går i perioder. Nu har jag haft en period där jag har funnit mycket smakupplevelser i det vita vinet.

Vilket råd ger du till den som söker nya smakupplevelser inom vinernas värld?

– Våga beställa vin. Man kan privatimportera via systembolaget. Det låter som om man ska komma med en bunt papper till skatteverket men det är en rätt enkel sak. På deras hemsida kan man registrera sig. Sedan kan man skriva namn på vinet och importör.

För en vanlig konsument kan det vara nog svårt att hitta i systembolagets befintliga sortiment?

– Ja. Men det här kan ju vara riktigt intressant sätt att hitta nya spännande smakupplevelser. Man ska inte vara rädd för att prova beställa.

Finns det någon druva som du tycker extra mycket om?

– Nebiolo. Den har en rustik charm som jag gillar. Härlig arom. Spänstig. Den har också ett djup som kommer fram i nästan alla prislägen.

Här är de tre sommelierernas favoriter

(Favorit1)

Petter Nybergs favorit

Flaska: Francesco Rinaldin Grignolino d´Asti 2016

Sort: Ett rött vin från Piemonte i nordvästra Italien.

Motivering: Lätt, elegant, parfymerat och fruktigt. Ett enkelt vin men med stor charm.

Passar till: Charkuterier, pizza eller lättare pastarätter.

Pris: 149 kronor på systembolaget.

(Favorit2)

Niklas Lundgrens favorit

Flaska: Keller Kirchspiel riesling 2015

Sort: Tyskt vitt vin från Rheinhessen.

Motivering: Ungdomligt vin med mycket syra från 2015 som var ett bra vinår i Tyskland. Fräscht och friskt.

Pris: Cirka 500 kronor.

(Favorit3)

Simon Froms favorit

Flaska: Louise Roederer 2008

Sort: Champagne från distriktet Champagne i Frankrike.

Motivering: Finfin syra som bär upp den här champagnen och gör den väldigt fräsch. Väldigt prisvärd.

Passar till: Funkar riktigt fint tillsammans med löjrom. Går lika bra till tolvslaget.

Pris: 549 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om