De tog priset

Sjuksköterskorna Karin Östling och Maria Haraldsson från Sunderby sjukhus har tilldelats en av vårdens största priser. Prissumman uppgår till 275 000 kronor.

Sjuksköterskorna Karin Östling och Maria Haraldson från Sunderby sjukhus fick i helgen ta emot ett av Sveriges största vårdpriser för sitt arbete.

Sjuksköterskorna Karin Östling och Maria Haraldson från Sunderby sjukhus fick i helgen ta emot ett av Sveriges största vårdpriser för sitt arbete.

Foto:

LULEÅ2018-11-12 12:06

Karin Östling och Maria Haraldsson arbetar på hjärtsviktsmottagningen. Verksamheten startade för åtta år sedan i en tid då många med hjärtsvikt kunde vara helt ovetande om sin sjukdom.

Många trodde att de hade fått dålig kondition eller en efterhängsen förkylning, när de i själva verket hade drabbats av hjärtsvikt.

– Även i dag förekommer det en underdiagnosticering i landet. Därför är det viktigt att sprida kunskap till primärvården och patienter, säger Karin Östling.

Hjärtsviktsmottagningen på Sunderby sjukhus leds av sjuksköterskor, som arbetar i team tillsammans med dietister, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kuratorer och läkare.

På avdelningen finns också en hjärtsviktskola för både patienter och anhöriga.

– Verksamheten utvecklas kontinuerligt. Vår nästa dröm är att starta sjukskötererskeledda hjärtsviktsmottagningar även på hälsocentraler, säger Karin Östling och Maria Haraldson.

De två sjuksköterskorna fick ta emot priset vid Vårdförbundets gala under den gångna helgen.

Här är juryns motivering

Det är Vårdförbundet som delade ut det prestigefyllda priset. Här är motiveringen i sin helhet:

"I dag lider cirka 250 000 svenskar av folksjukdomen hjärtsvikt. Det är ett livslångt sjukdomstillstånd, men där patienten i stor utsträckning kan påverka sitt mående genom medicinering och ändring av levnadsvanor. På den sjuksköterskeledda hjärtsviktsmottagningen vid Sunderby Sjukhus har Karin Östlings och Maria Haraldsons personcentrerade arbetssätt lett till förbättringar för patienter, anhöriga och personal. Patienten får i samråd med ett multiprofessionellt vårdteam en gedigen utbildning i att leva med hjärtsvikt, för att kunna vara delaktig i den egna vården. Arbetet utgår från patientens egen berättelse och förmågor, med fokus på kunskap, egenvård i hemmet och anhörigas delaktighet. Det har gett tydliga resultat med ökad effektivitet, fler patienter som får adekvat behandling och är delaktiga i sin vård, men också i form av positiva enkätsvar från patienter och närstående."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!