Det är en kylig torsdagkväll i Björsbyn. Isiga aprilvindar gör sig påminda och det ligger stora snödrivor på marken. Men bakom en stängd dörr finns Provence. Eller i alla fall vinet, olivträden och stämningen därifrån.
– Vi har rest mycket i Sydeuropa och har många gånger funderat på om vi inte skulle kunna skapa den här miljön hemma i Luleå, säger Anders Viljeros.
Precis som frun Linda Viljeros jobbade han tidigare som chef inom SSAB. Men båda kände att de ville ha ett miljöombyte – och tog modet till sig och sade upp sig från sina jobb.
– Vi hade båda jobbat länge inom SSAB. Vi hade haft ansvarsområden och chefspositioner. Det kändes som att vi ville göra något annat, något eget, säger Linda Viljeros.
Sedan ett drygt år tillbaka äger paret Luleå Vineyard Event & Konferens som ligger i Björsbyn. Där arrangerar de alltifrån vinprovningar och bröllop till grillmiddagar och matlagningskurser.
Modigt att säga upp sig och starta på ny kula.– Det var väl lite ångest innan, men sen när man väl hade tagit beslutet så kändes det jättebra, då var det inga tveksamheter, säger hon.
Den här kvällen är det vinmingel – eller som de kallar det ”Smaka och prata” – som står på schemat.
Linda och Anders Viljeros har bjudit in vinmakaren Sigge Johnsson från Provence. Han berättar om sina viner samtidigt som ett gäng lyriska gäster får smaka på mat, dryck och olivoljor från det franska distriktet.
Makarna Viljeros berättar att tanken med verksamheten är att skapa en sydeuropeisk känsla, bygga en fristad mitt i Norrbotten.
– Vi har tre konferensrum här som samtliga kommer att bli till vindistrikt framöver. Det här rummet är Provence, sen kommer vi att ha ett med fokus på Toscana. Går man in där hittar man Chiantituppen i plåt och solrosor. Sen blir man kanske lockad av Rioja..., säger Anders Viljeros.
– Det är många som kommer hit och säger: ”Åh, det finns inget sånt här ställe”, säger Linda Viljeros.
Vilket land kommer de bästa vinerna från, enligt er?– Vi gillar ju Sydeuropa. Frankrike, Spanien och Italien. Det är också de tre länderna som ingår i vårt koncept.
Sigge Johnsson, på plats från Provence, hyllar makarna Liljefors satsning.
– Idén är underbar. Det är ett himla fantastiskt ställe, jättefint, säger han.