De stoppar busskluddet

Vem är det som sabbar och kladdar i och på LLT:s bussar? Ja, inte eleverna på Svedjeskolan på Hertsön i Luleå i alla fall.
- Det är stora barn och vuxna som sabbar, säger Christofer Nyberg, 9, som gjort en av de teckningar som visas på lokaltrafikens bussar.

LULEÅ2007-04-04 06:00
Efter ett tre veckor långt Stoppa sabbet-projekt vet alla elever hur dumt det är med kludd, kladd och skadegörelse och nu visas deras teckningar av eländet ombord på LLT:s bussar.
Samtliga cirka 200 elever i Svedjeskolan tre spår har deltagit i projektet och barnen, som är mellan 6 och 9 år gamla har lärt sig massor under tiden.
- De har bland annat ritat, skrivit och fotograferat förstörelsen. Dessutom har de gått runt i grupper och gjort en inventering av sådant som blivit förstört här i Hertsö centrum, berättar Lena Brännmark, förskollärare på Svedjeskolan.

Hårt utsatta
Hon berättar att skolan också tog kontakt med bussbolaget LLT och frågade om de kunde göra någonting för att hjälpa till i kampen mot sabotaget. Bussarna är som bekant hårt utsatta för både den ena och andra formen av förstörelse.
LLT:s ledning tände till på barnens förfrågan och man bestämde att ett antal av de teckningar som barnen gjort under projektet skulle hängas upp i bussarna. Under tisdagen besökte en LLT-buss som råkat ut för nedsmutsning Svedjeskolan och barnen fick kliva ombord i grupper.
Frida Nilsson, 9, var en av dem som tyckte det var spännande att få studera en stor, röd LLT-buss på nära håll.

Avskräckande
- Jag ritade en teckning som föreställde en busshållplats där någon hade krossat glasväggarna, säger Frida Nilsson och tillägger att hon själv sett den sortens skadegörelse i verkligheten och att hon tycker att det är fult.
Christoffer Nyberg, 9, var en av de barn vars teckning blev utvald att fungera som avskräckande exempel ombord på bussarna i Luleå.
- Jag ritade någon som klottrat på ett säte i en buss men jag har aldrig sett någon göra det i verkligheten, avslöjar Christoffer Nyberg.
Svedjeskolan ligger långt framme när det gäller miljöarbetet. Bland annat har eleverna haft skräpplockarveckor och ett miljöråd finns också på skolan.

Räkna ut vad det kostar
- Vi har haft ganska mycket klotter på vår egen skola och barnen vet hur fult det är att titta på. Under projektveckorna har vi använt klottret och förstörelsen i undervisningen på olika sätt, bland annat i matten då barnen fått räkna ut hur mycket klottret kostar, berättar Lena Brännmark.
Förhoppningen är att de barn som nu går på Svedjeskolan ska växa upp och bli goda förebilder för andra.
- Vi hoppas att vi sår några frön, säger Brännmark.

Goda förebilder
Som avslutning på projektet kommer barnens arbeten att ställas ut i gallerian i Hertsö centrum. Utställningen genomförs i samarbete med Lulebo.
- Ungarna är så härliga att jobba med. De blir så engagerade när de får delta i sådana här projekt.
Fritidspedagogen Göran Isberg berättar att projektet kommer att få någon form av fortsättning i höst.
- Det är barnen som får bestämma vad de vill göra men kanske blir det någon form av föreställning eller framförande. Eventuellt ombord på LLT:s bussar, avslöjar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!