Haka på en powerwalk för trygghet

Tjejjouren Luleå startar en powerwalk för att ge kvinnor och tjejer en möjlighet att promenera i trygghet på kvällen. "Blir en manifestation mot det våld som drabbar kvinnor", säger Elisabeth Rosenbrand från Tjejjouren.

"Blir lite som en manifestation mot det våld som drabbar kvinnor", säger Elisabeth Rosenbrand från Tjejjouren om deras powerwalk.

"Blir lite som en manifestation mot det våld som drabbar kvinnor", säger Elisabeth Rosenbrand från Tjejjouren om deras powerwalk.

Foto: Melanie Åström

Luleå2020-09-13 17:48

Det är med anledning av helgens misstänkta grova våldtäkt i en gångtunnel under Södra Hamnleden i centrala Luleå som jouren startar en powerwalk.

– Vi gör det helt enkelt för att vi förstår att när det händer sådana här saker så ökar rädslan som väldigt många kvinnor och tjejer alltid känner. Man blir extra påmind om att man inte är fri att gå ut när det är mörkt, säger Elisabeth Rosenbrand.

– Vi vet att kvinnor är oroliga. Man är van vid rädslan, jag går inte ut själv på kvällen.

Med powerwalken vill de alltså öka friheten så att alla kvinnor och tjejer inte ska behöva känna sig rädda att gå ut, även på kvällen när det är mörkt.

De kommer att ha promenader varje måndag, med start den 14 september.

– Det kan eventuellt bli att vi ökar till flera dagar beroende på hur det går och hur intresset ser ut. 

Promenaden kommer att gå runt sjön via Malmuddsviadukten i Luleå, en sträcka på drygt fyra kilometer.

– Vi kommer att samlas utanför vår lokal som är i närheten av den här gångtunneln. Vi kommer samlas där och sedan gå runt sjön, så man kan haka på var man vill efter vägen.

Hur känner du inför att dra igång det här?

– Det känns viktigt att göra någonting. Det blir en manifestation mot det våld som drabbar kvinnor, som faktiskt begränsar kvinnors livsutrymme och frihet, säger Elisabeth Rosenbrand från Tjejjouren.

Här finns stöd att få:

♀ Tjejjouren Luleå
070-306 08 80
Chatt: tjejjouren.se
Mail: kontakt@tjejjourenlulea.se

♀ Kvinnojouren Iris Luleå
Alla kvällar 18-22: 0920-22 22 23 
Mail: iris.lulea@roks.se

♀ Kvinnofridslinjen – nationell stödtelefon
Dygnet runt: 020-50 50 50

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!