De slåss för rätten att veta vart maten kommer ifrån

Marianne Björn och Fred Wittenberg trotsade torsdagens duggregn och kyl- för att kunna slå ett slag för ursprungsmärkning och lokalproducerad mat som potatis. - Jag har inget emot utländska råvaror men vi ska vara rädda om det vi har här i länet, menade Wittenberg, själv ursprungligen från Holland.

LOKALPRODUCERAD MAT. fred Wittenberg och Marianne Björn bjöd på stekt potatis. Producerad i Norrbotten.

LOKALPRODUCERAD MAT. fred Wittenberg och Marianne Björn bjöd på stekt potatis. Producerad i Norrbotten.

Foto: Eija Dunder

LULEÅ2008-09-19 06:00
Det är viktigt att konsumenterna får veta vart maten kommer ifrån, att den har en tydlig ursprungsmärkning. Det tycker de svenska matproducenterna. Just nu pågår en riksomfattande kampanj för ursprungsmärkning och för att stärka banden mellan bonden och konsumenten.Det är organisationen Min Mat som står bakom kampanjen och på torsdagen var det Luleåbornas tur att få veta mer. På gågatan kunde man då träffa Marianne Björn och Fred Wittenberg som pratade med förbipasserande, delade ut information och bjöd på potatis.Potatisår
FN har nämligen utsett 2008 till Internationella potatisåret och då tyckte Björn och Wittenberg att det passade utmärkt att bjuda på lokalproducerad (från Sävast) potatis.Marianne Björn tycker att ursprungsmärkning av livsmedel är ett jättebra system men hon är kritisk till att det bara används för rent kött. Hon menar att det fortfarande finns jättemycket att göra på området.- Även halv- och helfabrikat borde omfattas men i dag slipper du ursprungsmärka så fort du tillför något, säger hon.Även fisk
Hon menar att det här i första hand är en konsumentfråga.- Konsumenten vet ju inte vad han köper och då kan man inte heller välja vad man vill köpa. Vi vill hjälpa konsumenterna att få tillgång till den här informationen och om man sedan väljer att köpa mat från Frankrike eller Tyskland så är det ju upp till dem, menar Björn som också slåss för att fisk och vilt ska ursprungsmärkas.Fast politikerna vill inte lagstifta om utökad ursprungsmärkning och enligt Björn vill inte de som lagar eller vidareförädlar maten det heller.- I mångt och mycket är det här en miljöfråga, menar hon.Inte mycket
Tanken är förstås också att vi ska köpa mer lokalproducerade matvaror men finns det verkligen någonting annat än kött och potatis som produceras i Norrbotten?- Det finns mer lokalproducerat än man tror. Vi är duktiga på att lyfta fram det som görs i Norrbotten, menar hon.Fred Wittenberg berättar att han har vänner och bekanta som varit på besök och blivit helt begeistrade av den lokala maten.- De tycker att vi har ett fantastiskt skafferi att ösa ur här uppe. Det finns ett fantastiskt sug efter varor från Norrbotten, säger han.Enligt Wittenberg är också utbudet av lokalproducerat på väg att breddas, till exempel när det gäller lamm.- Fast det gäller att handla det som finns, annars försvinner det vi har, säger han.
Min Mat är en branschgemensam satsning som Sveriges bönder, odlare, uppfödare och förädlare står bakom.Min Mat drivs av GRO (Gröna näringens riksorganisation), Kött- och charkföretagen, LRF, Svensk Honungsförädling AB, Svensk Fågel, Lantmännen, Svensk Köttinformation, Svensk Mjölk, Svenska Ägg, Sveriges Grisproducenter, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenskt Sigill, Svensk Raps AB och Scan AB. Det långsiktiga syftet med Min Mat är att öka intresset för svenskproducerade råvaror.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om